Cégvilág

Korrupció: újabb beismerés a nagy gyógyszergyártótól

Elismerte a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyártó vállalat, hogy már 13 évvel ezelőtt is próbálkozott korrupcióval Kínában.

A céget - hasonló későbbi ügyek miatt - tavaly óta vizsgálják a hatóságok. A mostani bejelentés nyomán a vizsgálatot várhatóan kiterjesztik.

A GSK nyilvánosan most először csütörtökön erősítette meg, hogy kínai részlege már 2001-ben próbálkozott a hatóságok megvesztegetésével. A vállalat akkor el is bocsátotta 30 munkatársát, miután egy belső vizsgálat során kiderült: azok kenőpénzt fizettek a kínai egészségügyi szervek egyes alkalmazottainak, hogy a céget a hazai piacon jobb helyzetbe hozzák.

A beismerés a korábbinál is rosszabb helyzetbe hozhatja a céget, mert gyanús ügyeit az eddigieknél kiterjedtebben, visszamenőleg is vizsgálhatják.

A hatóságok szerint a cég kormányzati tisztségviselőket fizetett le, gyógyszeripari szervek képviselőit vesztegette meg, egészségügyi szervezetek tagjait és orvosokat, nővéreket pénzelt, hogy eladásait növelje az országban. A nyomozás eddigi állása szerint mindezt nem egyéni, sokkal inkább vállalati szinten tették, s erre az elmúlt hat évben legalább 3 milliárd jüant költöttek. A cég pénzügyi jelentéseket, számlákat is hamisított, s adócsalásban is bűnösnek találtatott.

A visszaélésekre tavaly július közepén a kínai hatóságoknak eljuttatott névtelen e-mailek tucatjai hívták fel a figyelmet, ezt megelőzően, tavaly márciusban pedig a GSK vezetői közül 13 szintén névtelen e-mailben értesült az átfogó korrupciós gyakorlatról.

A vizsgálatok a közép-kínai Hunan és Honan tartományokban és Sanghajban folynak.

Az esetben érintett a kínai állampolgárokról illegális adatokat gyűjtő, augusztusban bíróság elé álló Peter William Humphrey is. Őt a GSK kínai részlegének vezetője, Mark Reilly magánnyomozóként bérelte fel, a névtelen leleplező ugyanis az e-mailek mellett Reillyt barátnőjével intim helyzetben mutató videót is küldött a GSK vezetésének.

GSK korrupció
Kapcsolódó cikkek