Cégvilág

Nem tetszik a Kerékpárosklubnak, hogy a spicces biciklis a főútra hajthat

Az új szabályozás szerint már a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, ha a biciklis biztonságos vezetésre képes állapotban van.

Így a biciklisek nem megbírságolhatók, ha spiccesen kerekeznek a főúton. Az indoklás szerint, hivatalosan szólva: a KRESZ azon módosítását, amely szerint a kerékpáros fogyaszthat alkoholt, az indokolja, hogy a biciklisták esetében az önveszélyességen túl nem áll fenn a közveszélyesség lehetősége” (Kormányzati Információs Központ).

A Magyar Kerékpárosklub elemezni fogja a baleseti statisztikákat, de nem tartja jónak, hogy ezentúl – az elmúlt hétvégétől – alkoholos állapotban is engedélyezett a biciklizés – mondta kommunikációs vezetőjük, Dormán Emese a Kossuth Rádiónak. Meglepte őket ez az új szabály. A biciklisek némi alkohol elfogyasztása után mellékutakon közlekedhettek, ami különösen vidéken, falun még elfogadható.

A lazítás akkor sem szerencsés, ha tartalmazza a „biztonságos biciklizés” követelményét. A kommunikációs vezető hangsúlyozta, a sajtóból értesültek a változtatásról, és nagyon sajnálják, hogy a kormányzat a jogszabály-módosításról nem egyeztetett velük, nem vonta be a civileket a munkába.
Nagyon szubjektívnek tartják a szabályozást, mert a „biztonságos kerékpározásra alkalmas állapotot” a helyszínelő rendőrnek kell megállapítana, amelynek értelmezése vitás helyzetek sorát fogja produkálni. Az sem szerencsés, hogy a bicikliseket a gépjárművezetőktől elkülönítik; a Kerékpárosklub évet óta azon dolgozik, hogy a közlekedésben egyenrangú legyen az elbírálás.

Balesetek: A gépjárművezetők után a biciklisek okozzák a legtöbb közúti balesetet. A bicajosok tavaly egy félév alatt 807 balesetet idéztek elő. A módosítás miatt ez a szám több szakértő szerint is növekedhet.

bringa bicikli kerékpáros alkohol kerékpár ittas bírság
Kapcsolódó cikkek