A bográcsok felül szélesebb vagy szűkebb változatban kaphatók. Az előbbi a sűrűbb (jobban elpárologtatott) pörköltfélékhez, az utóbbi levesekhez való.
A bográcsban fövő ételhez lobogó tűz szükséges. A lángot óvjuk a széltől, hogy a hőhatás a legkedvezőbb legyen. A bogrács magasságát úgy állítsuk be, hogy a láng teteje az edény alját érje.
A hagyományos magyar bográcsos ételek alapja a vöröshagyma. Attól függően, hogy csak fonnyasztják vagy pirítják más-más ízhatás érhető el vele. A bográcsos ételeket általában nem keverik, csak forgatják. Ehhez fogja meg a fülét és jobbra-balra mozgassa. Így nem ég le a tartalma, és nem törik össze a puhára főtt hús, krumpli. Használat után a letisztított bográcsot kenje be olajjal vagy zsírral, hogy megóvja a rozsdásodástól. A következő főzés előtt ezt nem kell letakarítani!
A legtöbb gulyás jól sűríthető tarhonyával, ezt pirítva keverje a húshoz! Ha túl sokan lettek a borgács körül, öntse fel még egy kis lével, és kínáljon hozzá kenyeret. A bográcsos ételek legjobb és legpraktikusabb körete a fehér kenyér. Legyen mindig elegendő belőle!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.