BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabad tűzön, a kertben az igazi

A bográcsban főtt étel íze egészen más, mintha a konyhai tűzhelyen készült volna. Rakjon tüzet a szabadban, és kóstolja meg a kicsit füstös ízű, laktató fogásokat

A pörkölt, a gulyás és a paprikás különbségéről megoszlanak a vélemények. Másképp határozza meg őket a gasztronómiai szakirodalom és másképp a néprajztudomány. Nevezzük őket azonban bárhogyan, a szabad tűzön készült étel füstös ízét nem pótolhatja semmi.

A nagy melegben remek ötlet kiköltöztetni a konyhát az udvarra, a kertbe. Nem forrósítjuk fel a lakást a főzéssel, és a végeredmény is sokkal finomabb lesz, mintha a villany- vagy a gáztűzhelyen készült volna. Remek ételeket készíthetünk bográcsban, nemcsak a hagyományos gulyásokat, hanem lecsót, halászlevet, palóclevest, paprikás krumplit, töltött káposztát is. A legtöbben vadat, bárányt, marhát választanak alapanyagul, de az egyszerűbb szárnyasokból is finom fogásokat lehet főzni.

Úgy válasszuk ki az elkészítendő ételt, hogy a köretet is együtt kell elkészítenünk vele, hiszen általában egy tűzön, egy bográcsot használunk. Ezért aztán figyeljünk arra is, hogy melyik alapanyag, mikor kerüljön az edénybe, hogy a végén minden egyszerre puhuljon meg. Receptjeink segítségével most azok is kipróbálhatják a bográcsozást, akik eddig még nem főztek benne.

Gombás csirkepörkölt, mehet rá fehérbor

Hozzávalók 6 személyre:

1,2 kg csirke (egész, vagy combok), 1 fej hagyma, 10 dkg húsos szalonna, 2 dl fehérbor, 1 csokor petrezselyem, Fél csokor tárkony, 20 dkg gomba, 20 dkg paprika, 60 dkg burgonya.

Elkészítés:

1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A szalonnát kis kockákra aprítjuk, beletesszük a bográcsba, és kiolvasztjuk. Rátesszük a hagymát, megfuttatjuk. Hozzáadjuk a csirkedarabokat, kicsit pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.

2. A húsra öntjük a bort és kevés vizet, hogy a húst éppen ellepje, majd kíméletesen pároljuk, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.

3. Közben a petrezselymet, a tárkonyt leöblítjük, összevagdaljuk. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, húsát felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk.

4. Amikor a csirke majdnem puha, hozzáadjuk a tárkonyt, a gombát, a paprikát és a burgonyát. Ha nem lenne elég lé alatta, pótoljuk. Ízlés szerint fűszerezzük, és készre pároljuk. Mielőtt tálaljuk, belekeverjük a petrezselymet is. Főzés közben vigyázni kell arra, hogy a bogrács alatt nem lehet túl nagy a láng!

1 adag: 410 kcal





1,2 kg csirke (egész, vagy combok), 1 fej hagyma, 10 dkg húsos szalonna, 2 dl fehérbor, 1 csokor petrezselyem, Fél csokor tárkony, 20 dkg gomba, 20 dkg paprika, 60 dkg burgonya.

Elkészítés:

1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A szalonnát kis kockákra aprítjuk, beletesszük a bográcsba, és kiolvasztjuk. Rátesszük a hagymát, megfuttatjuk. Hozzáadjuk a csirkedarabokat, kicsit pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.

2. A húsra öntjük a bort és kevés vizet, hogy a húst éppen ellepje, majd kíméletesen pároljuk, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.

3. Közben a petrezselymet, a tárkonyt leöblítjük, összevagdaljuk. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, húsát felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk.

4. Amikor a csirke majdnem puha, hozzáadjuk a tárkonyt, a gombát, a paprikát és a burgonyát. Ha nem lenne elég lé alatta, pótoljuk. Ízlés szerint fűszerezzük, és készre pároljuk. Mielőtt tálaljuk, belekeverjük a petrezselymet is. Főzés közben vigyázni kell arra, hogy a bogrács alatt nem lehet túl nagy a láng!

1 adag: 410 kcal Lecsós halgulyás Hozzávalók 4 személyre:

2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 80 dkg lecsópaprika, 50 dkg paradicsom, 80 dkg pontyfilé, 30 dkg húsos szalonna, erős paprika, 2 ek. édes-nemes fűszerpaprika.

Elkészítés:

1. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A paprikát, a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk. A halszeleteket megmossuk, sózzuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk.

2. A bográcsban kiolvasztjuk a szalonnát, rátesszük a hagymát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, megsózzuk, és 2-3 perc alatt összepirítjuk. Belekeverjük a fokhagymát, kevés vizet öntünk hozzá, elkeverjük.

3. Amikor forrni kezd, rátesszük a paradicsomot, ízlés szerint az erős paprikát, megszórjuk a fűszerpaprikával, és összerázzuk. A tetejére tesszük a halszeleteket, és annyi vizet öntünk rá, hogy a halszeleteket ne lepje el. Kíméletesen, letakarva, 10-15 perc alatt összepároljuk.

1 adag: 510 kcal Háromhúsos pincepörkölt Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg marhalapocka, 1 sertés első csülök, 6 db csirkeszárny, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 2 pörköltkocka, 2 ek. fűszerpaprika, 1 mk. szemes bors, 4 szem szegfűbors, 1 szem kardamom, 1/2 rúd fahéj.

Elkészítés:

1. A marhahúst megmossuk, leszárítjuk, kis kockákra vágjuk. A csülköt és a csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.

2. A bográcsban felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a marhalapockát, megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felengedjük 3 dl vízzel, beledobjuk a pörköltkockát, és félpuhára főzzük kb. 1 óra alatt.

3. Közben a csülköt kicsontozzuk, felkockázzuk, a marhához adjuk, rászórjuk a fűszerpaprikát, a szemes borsot, a szegfűborsot, a kardamomot, hozzáadjuk a fahéjat és annyi vizet, hogy ujjnyira ellepje. Tovább főzzük, amíg a húsok majdnem megpuhulnak. Ekkor a csirkeszárnyakat is belekeverjük, és még fél órát főzzük. Főtt krumplival tálaljuk.

1 adag: 1110 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.