Cégvilág

Tejtermelők: újabb tiltakozás sem kizárt

Újabb tiltakozás sem kizárt, ha tovább csökken a jelenlegi 100 forint körüli kilogrammonkénti felvásárlási ár - mondta Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság vezetője kedden, a tejtermelők tiltakozásának befejezését követően.

A tejtermelők azért demonstráltak kedden három helyszínen - Budaörsön, Nagytarcsán és Pécsen - az országban, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar kiskereskedelemben jelentős az tej- és tejtermékek aránya, ez pedig a magyar tejtermelők piaci pozícióit - megélhetését - veszélyezteti. Hegedűs Imre elmondta: a három helyszínen mintegy 600-800 ember vett rész a tiltakozásban 40-50 mezőgazdasági munkagéppel és 100-120 személygépkocsival. A tiltakozók fegyelmezettek voltak mindenhol.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyetért a magyar tejtermelők által megfogalmazott célokkal, amelyek arra irányulnak, hogy a magyar áruházak polcain minél több belföldi előállítású tej- és tejtermék legyen - közölte Feldman Zsolt, a földművelésügyi tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden az MTI érdeklődésére.

A helyettes államtitkár többek között arról beszélt, hogy a kiskereskedelemben a méltánytalanul alacsony áron forgalomba hozott tejtermékek helyett, amelyek a magyar termelők és a magyar fogyasztók érdekeit egyaránt sértik, minél nagyobb mennyiségben magyar áru legyen kapható. Ezért a minisztériumban úgy gondolják, hogy indokolt a fellépés azokkal a magatartásformákkal szemben, amelyek az elmúlt években az ágazati szereplők közös erőfeszítésével elért eredményeket megpróbálják - rövidtávú piaci érdekek alapján - csökkenteni, "elrontani".

A Metro Kereskedelmi Kft. friss tej kínálatának 99 százaléka a magyar gyártóktól származó termék - közölte a cég kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a nagykereskedelmi áruházlánc által forgalmazott tejtermékek 64 százaléka magyar és mindössze 36 százaléka import termék. Ez az országos átlagnál jelentősen kedvezőbb - állítja a Metro Kereskedelmi Kft.

A Coop a magyar tejtermelők legrégibb partnere. Ezért a Coop Gazdasági Csoport úgy véli: méltatlan olyan, tisztán magyar tulajdonú üzletláncot támadni, amely évtizedek óta megbízható, stabil partnere a magyar tejtermelőknek és a magyar vásárlóknak egyaránt. Ezért is "tartja visszataszítónak, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tehéntrágyát borított egyik (pécsi) élelmiszerlogisztikai telephelye elé." Mindehhez hozzátették: a magyar tejtermelők és -feldolgozók, ahogy eddig is, a továbbiakban is korrekt partnerként számíthatnak a Coop-ra.

A belföldi tejtermelők az egyik legalacsonyabb árat kapják a megtermelt tejük után az Európai Unióban. A boltokban viszont a magyar tartós tej sok esetben mégis jóval többe kerül, mint a drágább alapanyagból előállított, ezer kilométereket utaztatott import tejek. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) véleménye szerint a feldolgozók és a kereskedők olyan mértékben drágítják meg a tejet, ami a jelenlegi helyzet kialakulásához vezet. A MOSZ Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya ezért indokoltnak tartotta és támogatásáról biztosította a tejtermelők demonstrációját.

tej tejtermelő tüntetés
Kapcsolódó cikkek