Cégvilág

Új gázcégekkel egyeztet a Naftogaz

A francia GdF Suez megerősítette a Világgazdaság által közölt hírt: hozzá köthető a Magyarországon keresztül Ukrajnába történő gázszállítás. Ukrajna az RWE-vel és további szállítókkal is tárgyal.

A francia GdF Suez gázeladási megállapodást kötött Ukrajnával, a gázt a magyarországi átadási ponton adja át, erősítette meg a hírt a társaság szóvivője az ICIS szakportál kérdésére. (A Világgazdaság már beszámolt róla, hogy május 20. óta Magyarországon keresztül a GdF küld Ukrajnába földgázt.)

Az ICIS emlékeztet, hogy Ukrajna csak Nyugat felől jut földgázhoz, mert kifizetetlen számlái miatt addigi ellátójától, az orosz Gazpromtól június 16. óta nem kap gázt.

A szóvivő szerint a GdF kis mennyiségű és adott időszakra vonatkozó szállításra szerződött. A Magyarország felől történő szállítás május 20-án indult, ezen a héten azonban jelentősen lecsökkent.

Kedd esti közleménye szerint az ukrán importőr, a Naftogaz elnöke azt mondta, hogy a GdF-fel és a német RWE-vel is együttműködik. Andrej Koboljev hozzátette, hogy a társaság más nagy energiacégektől is kapott már együttműködési ajánlatot. Szlovákia felől szeptembertől érkezhet földgáz Ukrajnába, az ottani rendszerirányító, az Eustream most tenderezteti a szükséges kapacitásokat. A tender pénteken járna le, de a szállíttatók kérésére hétfőig meghosszabbította a beadási határidőt. Holnap folytatódnak az egyeztetések Ukrajna gázellátásról az uniós vezetők, valamint Oroszország és Ukrajna energiaminiszterei között, írja az ICIS.

Naftogaz Eustream RWE GdF
Kapcsolódó cikkek