Cégvilág

Kivonul a Lukoil a térségből

A Mol veszi meg a Lukoil csehországi töltőállomás-hálózatát és egyéb eszközeit, a magyarországit és szlovákiait a Norm Benzinkút Kft. Utóbbi közvetve a Belize-i Normestoné és Fazakas Imréé.

A Mol Nyrt. a BÉT-en bejelentette, hogy megállopodást írt alá az orosz Lukoillal a vállalat csehországi kiskereskedelmi hálózatának átvételéről.

A lépés 44 töltőállomást érint. A tranzakció létrejöttével a Mol csoport piaci pozíciója tovább erősödik a finomítók ellátási sugarán belül. (A Mol elnök-vezérigazgatója cége féléves beszámolójában „remélte”, hogy cége hamarosan újabb akvizícióra kerít sort a kiskereskedelemben.)
A Lukoil honlapján már az is szerepel, hogy az orosz társaság eladja a 19 benzinkútból álló szlovákiai és a 75 egységet számláló magyarországi hálózatát is, ez esetben a vevő a Norm Benzinkút Kft.

A Norm Benzinkutat egyrészt az IMFA Petroleum Kft. ellenőrzi, amelynek Fazakas Imre (a magyarországi Jukosz volt első embere) a tulajdonosa, másrészt a Benczúr 13. Kft., amely viszont a belize-i Normeston Ltd-é.

A Lukoil Magyarország Kft. a magyarországi üzemanyag-kiskereskedelmi piac ötödik legnagyobb szereplője. A társaság 2003-ban jelent meg Magyarországon, növekedése részeként 2008-ban megvásárolta a Jet-kúthálózatot a Conocótól. Részben romániai és bulgáriai finomítóiból érkezett áruval látta el a hazai piacot. 2010-ben a válságadó miatt kilépett az üzemanyagok hazai nagykereskedelméből, ahol 2013-ban újból szerencsét próbált. Tavaly 75 töltőállomást üzemeltetett, de a cégbírósági adatok szerint 81 tepehelye van. (Ez nem mind benzinkút.) A Lukoil, szemben a hazai üzemanyag-kiskereskedők többségével, két, kisebb egység kivételével maga foglalkoztatta a töltőállomások dolgozóit.

Az orosz Lukoil július 31-én jelentette be, hogy 240 ukrajnai töltőállomását és más eszközeit eladja az AMIC-nak. A hír érdekessége, hogy az AMIC felügyelőbizottságának elnöke Wolfgang Ruttenstorfer, az ő vezérigazgatósága idején akarta az OMV megvenni a Molt.

norm benzinkút Lukoil normeston Mol fazakas
Kapcsolódó cikkek