Cégvilág

Növekszik a kereslet a lakóingatlanok piacán

Az idei első félévben több mint 10 százalékkal nőtt a kereslet a lakóingatlan piacon az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ennek oka, hogy többen most valósítják meg korábban elhalasztott vásárlásaikat, illetve sokan befektetési céllal vásárolnak.

„Az első hat hónap alapján még korai lenne trendfordulóról beszélni a lakáspiacon, mindazonáltal a keresletbővülés, ha csökkenő mértékben is, de egész évben kitarthat” – mondta Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője. „A forgalom így elérheti a 97 000 tranzakciót idén, de a növekedés egyelőre nagyon törékeny.”

A növekvő kereslet hatása látható a vevői pozíciók romlásában, illetve az értékesítési idők rövidülésében. Ingatlantípusok szerinti bontásban a legnagyobb csökkenést a tégla építésű lakásoknál mérte az Otthon Centrum a teljes árengedménynél. Az idei év első félévében kevesebb, mint 11 százalék volt a vevők mozgástere, és a legkisebb árengedményre továbbra is a panellakásoknál van szükség. A legnagyobb, 16,5 százalékos árengedményre a családi házak eladói kényszerültek. A használt tégla- és panellakásoknál 2014 első hat hónapjában már kevesebb időt kellett az eladásra szánni, mint egy évvel korábban, de a téglaépítésű házak értékesítési ideje tovább emelkedett.

Az idei év első hat hónapjában tovább nőttek a lakóingatlanok bérleti díjai. A panellakások és téglaépítésű házaknál már meghaladják a 2009-ben mért árszintet, a használt téglaépítésű lakásoké pedig a 2010-es szintet közelíti. A fővárosban a téglalakások közül a 60 és 90 ezer forintos bérleti díjon kínált lakások voltak a legkeresettebbek. A kiadó házak piacán a legtöbb érdeklődőt a 140 és a 180 ezer forintért kínált ingatlanok vonzották. Az agglomerációban a 90 és a 120 ezer forintért kínált kiadó házak voltak a legnépszerűbbek, a nyugati megyékben 40 ezer forint körül alakult a legnépszerűbb kiadó téglalakások bérleti díja.

ingatlan trendforduló
Kapcsolódó cikkek