Cégvilág

Októberben érkezik a kínai Windows rivális

Várhatóan októberben lesz elérhető a kínaiak saját készítésű operációs rendszere, ami a távol-keleti ország illetékeseinek reményei szerint leválthatja majd náluk a Windows-t. Az új megoldásról egyelőre keveset lehet tudni, a hírek szerint kezdetben csak személyi számítógépeken lesz elérhető, de később mobiltelefonos verziót is készítenek belőle.

A kínai illetékesek abban bíznak, hogy októberben elindíthatják a saját fejlesztésű operációs rendszerüket – írja összeállításában a Computerworld. A távol-keleti országban a Windows leváltására szánt megoldás őszi startjáról a kínai állami hírügynökség számolt be az Ipari és Információs Technológiai Minisztérium saját lapjának híradására hivatkozva.

Kínában egy ideje már dolgoznak saját, a Windows-t kiváltó operációs rendszer létrehozásán, a projekt felgyorsítását a helyi beszámolók szerint a Windows XP támogatásának áprilisi megszűnése, illetve a Windows 8 kormányzati számítógépeken való használatának megtiltása indokolta.

Kínában komoly kihívásokkal szembesülnek a világ vezető technológiai cégei, főként a Microsoft és a Google került többször kellemetlen helyzetbe. Azonban a múlt hónapban alaposan felgyorsultak az események, miután a kínai hatóságok átkutatták a Microsoft több irodáját is, és egy nyomozás keretében számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le. A trösztellenes vizsgálat főként a Windows és a Microsoft Office „összecsomagolása” miatt indult, de más kérdések is terítékre kerülhetnek.

A tervek szerint a kínai operációs rendszer 1-2 év alatt venné át a Windows helyét a személyi számítógépeken, és három-öt éves távlatban megjelenhetne a mobil eszközökön is.

Kína annak ellenére fontos piac a Microsoft számára, hogy a távol-keleti országban rengeteg kalózszoftvert használnak, így valószínűleg érzékenyen érintené a társaságot, ha kiszorulna erről a piacról. Az amerikai szoftvergyártó egyébként maga is újdonsággal készül az őszre, a hírek szerint szeptember végén mutathatják be a legújabb operációs rendszerüket, a Windows 9-et.

távol-kelet Microsoft
Kapcsolódó cikkek