Cégvilág

Szeptemberben oltják HPV ellen a hetedikes lányokat

Majdnem 47 ezer hetedik osztályos lány kaphatja meg ingyenesen a méhnyakrák elleni védőoltást. A vakcina igényléséhez csupán egy iskolai nyilatkozatot kell kitölteniük a szülőknek szeptember 15-éig. A méhnyakrákot előidéző humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás népszerűsítésének önálló aloldalt szentelt saját honlapján belül az ÁNTSZ.

Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, Magyarországon évente közel félezer áldozatot követel a betegség annak ellenére, hogy védőoltással megelőzhető, és a szűrővizsgálattal időben felfedezett betegség gyógyítható.


A védettség kialakulásához két oltás szükséges fél év különbséggel. Az ingyenes vakcina első adagját 2014 októberében adja be az iskolaorvos, a második oltás így a jövő év tavaszán válik majd aktuálissá.

A nettó 1,7 milliárd forint összértékű vakcinatendert a GSK nyerte. A cég Belgiumban gyártott vakcinája világszerte az egyik legmagasabb hatásfokú védelmet nyújtó készítmény. A kizárólag nőknek kifejlesztett oltóanyag már kilenc éves kortól adható, és 15 éves korig mindössze két oltással magas szintű védelmet alakít ki a méhnyakrák ellen. 15 éves kor felett 3 adag védőoltásra van szükség.

Az immár kötelező védőoltást azért ennél a korosztálynál vezetik be, a vakcina akkor a leghatásosabb, ha a lányok a szexuális életük megkezdése előtt megkapják. Ekkor még szinte biztosan nem fertőzöttek HPV-vel, és az immunrendszerük is ekkor reagál a legjobban az oltóanyagra.

vakcina méhnyakrák oltás
Kapcsolódó cikkek