Cégvilág

Egy hét múlva bezár két magyar Praktiker

Jövő vasárnap bezárja sátoraljaújhelyi és komáromi mini barkácsáruházait a Praktiker, miközben a megmaradó 19 egységből álló hálózatra tovább folyik a vevővadászat.

A Praktiker két éve nyitotta meg mini-áruházait Sátoraljaújhelyen és Komáromban azzal a szándékkal, hogy teszteljék a kis alapterületű barkácsáruházakra vonatkozó elképzelést. Mindkét üzletegységét 2 éves tesztidőszakra vette bérbe a cég, amelynek vezetője, Karl-Heinz Keth továbbra is kitart amellett, hogy nem volt hibás a mini-barkácsáruház koncepció.

Mint mondta, a Praktiker Magyarország nem veti el az ötletet, sőt egy nagyobb fizetőképes kereslettel rendelkező régióban, kedvezőbb bérleti feltételekkel új helyszíneket keres. A tesztidőszakra kiválasztott településeken azonban nem következett be a várt keresletrobbanás, és a rentábilis működéshez szükséges bérleti díjakról sem sikerült megállapodni a bérbeadókkal. A két üzletegység bezárásával nem szűnnek meg munkahelyek, mert a dolgozók folytatják munkájukat az esztergomi és a miskolci áruházakban

A Sátoraljaújhelyen és Komáromban nyitott alig több mint ezer négyzetméteres „kényelmi”, vagyis belterületi mini-Praktikerek az első néhány hónapban sikeresnek mutatkoztak. Tavaly tavasszal Karl-Heinz Keth még úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a komáromi egység forgalma sokkal nagyobb, mint a sátoraljaújhelyié és amíg az utóbbi vevőinek tíz százaléka jött a határon túlról, a komáromi esetében a határon túli vevők aránya eléri a 30 százalékot. Akkor a cég azt tervezte, hogy három éven belül további tíz mini-Praktikert nyit, amelyek többsége a Dunától nyugatra lesz.

A német áruházlánc tavaly júliusban jelentett fizetésképtelenséget, miután a hitelezőkkel folytatott tárgyalások kudarcot vallottak. A vállalatot a szintén a konszernhez tartozó Max Bahr márka sem mentette meg.

A magyar leányvállalat közvetlen tulajdonosa, a Baumarkt Praktiker International GmbH pedig a tavaly októberben kérte a felszámolási eljárás megindítását. A Praktiker Magyarország Kft. akkor úgy tájékoztatott, hogy a tulajdonos kérelme nem jelenti a Németországon kívüli leányvállalatai – köztük a magyar Praktiker – csődjét, hiszen azok önállóan működnek. Így az az anyavállalat képviselője folytatta a hónapokkal korábban megkezdett intenzív tárgyalásokat a reménybeli befektetőkkel azzal a céllal, hogy az áruházak leállítása nélkül tudja átvenni a láncot egy új tulajdonos.

A magyar leányvállalat vevővadászata – jóllehet intenzíven folyik – eddig sikertelen volt, ám februárban az anyacég eladta négy, összesen 170 embernek munkát ukrajnai áruházát, majd márciusban is 27 áruházból álló romániai leányvállalatát is.

A Praktiker számára az eddigi legnehezebb év volt a tavalyi. Így a Praktiker Magyarország Kft. nettó árbevétele az elmúlt évben 26,189 milliárd forintra csökkent a tavaly előtti 27,778 milliárdról, míg a mérleg szerint a vesztesége 2,5 milliárd forintról 2,8 milliárdra emelkedett.

barkács Praktiker
Kapcsolódó cikkek