BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kényeztessük magunkat édességgel

Egy finom desszerttől jobban érezzük magunkat, és egy apró sütinek még akkor is marad hely, ha már tele a hasunk

Születésünk után az első íz, amivel találkozunk, az édes. Később is, a süteményekhez általában valami kellemes élményünk fűződik. Gondoljunk csak a születésnapi tortára, vagy egy vidám beszélgetésre a barátnőnkkel a sarki cukrászdában. Ha rossz a kedvünk, akkor is valami édességgel próbáljuk vigasztalni magunkat. Jutalmazni is valami nyalánksággal szoktuk a gyerekeket, habár ez lehet, hogy nem helyes. De az biztos, egy jó ebéd vagy vacsora csak akkor teljes, ha a végén még egy desszertet is felszolgálunk. Lehet ez egy egyszerű puding, vagy akár egy különleges torta. Nagyon kevesen vannak, akik nem szeretik az édes ízt. Az pedig egy másik felvetés, hogy sokaknak nem (lenne) szabad sokat enni belőle. Azonban egy kis desszert, egy falat csokoládé, egy vékony szelet sütemény jó hatással van teljesítményünkre, hangulatunkra. Ha nem visszük túlzásba az édességfogyasztást, és nem főétkezés helyett esszük a sütit, akkor ott a helye az asztalunkon. Lehet az készen vásárolt vagy saját kezűleg készített finomság, egy keveset megérdemlünk.

Habban sült konyakos szilva

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg szilva, 1 citrom, 1 rúd vanília, 4 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 ek. méz, 1 csipet őrölt fahéj, 1/2 dl konyak, 8 tojás, 4 dkg liszt.

Elkészítés:

1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és a nagyobb szemeket negyedeljük. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, pépjét kikaparjuk.

2. A vaj felén karamellizálunk 5 dkg cukrot, rátesszük a citromhéjat, a citromlevet, a mézet, a fahéjat, a vaníliapépet, és 5 percen át kíméletesen összepároljuk. Ráöntjük a konyakot, és gyufa lángjával belobbantjuk. Amikor elaludt a láng, levesszük a tűzről.

3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukor felével, a sárgáját habosra keverjük a cukor másik felével. Nagyon lazán összekeverjük a kettőt, közben a lisztet is beleszitáljuk.

4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A maradék vajjal kikenünk egy hőálló tálat (vagy két kisebbet), beletesszük a konyakos szilvát, és rákanalazzuk a habot. A sütőben kb. 10 percig sütjük, és azonnal tálaljuk.

1 adag: 468 kcal





60 dkg szilva, 1 citrom, 1 rúd vanília, 4 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 ek. méz, 1 csipet őrölt fahéj, 1/2 dl konyak, 8 tojás, 4 dkg liszt.

Elkészítés:

1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és a nagyobb szemeket negyedeljük. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, pépjét kikaparjuk.

2. A vaj felén karamellizálunk 5 dkg cukrot, rátesszük a citromhéjat, a citromlevet, a mézet, a fahéjat, a vaníliapépet, és 5 percen át kíméletesen összepároljuk. Ráöntjük a konyakot, és gyufa lángjával belobbantjuk. Amikor elaludt a láng, levesszük a tűzről.

3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukor felével, a sárgáját habosra keverjük a cukor másik felével. Nagyon lazán összekeverjük a kettőt, közben a lisztet is beleszitáljuk.

4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A maradék vajjal kikenünk egy hőálló tálat (vagy két kisebbet), beletesszük a konyakos szilvát, és rákanalazzuk a habot. A sütőben kb. 10 percig sütjük, és azonnal tálaljuk.

1 adag: 468 kcal Töltött fánk szilvakrémmel, tejszínhabbal Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához 15 dkg liszt, 1 mk. sütőpor, 3 tojás, 2 dkg cukor, 2-2,5 dl tej, vaj és liszt a formához, a krémhez: 40 dkg szilva, 10 dkg cukor, 4 lap zselatin, 3 dl tejszín, a tálaláshoz: 2 dl tejszín, 2 ek. porcukor.

Elkészítés:

1. Kivajazunk, és liszttel beszórunk 12 lyukú muffinformát.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztához elkeverjük a lisztet a sütőporral, a tojásokkal, a cukorral, és annyi tejjel, hogy ne legyen túl híg. Elosztjuk a formákban, és 25-30 percig sütjük. A kész tésztának keménynek kell lennie. Kivesszük a formából.

2. A krémhez a kimagozott szilvát kevés vízzel, a cukorral 15 percig főzzük. Botmixerrel pépesítjük, szitán áttörjük.

3. A zselatinlapokat 10 percre vízbe áztatjuk. A szilvakrémet visszatesszük melegedni. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, a szilvához adjuk, és olvadásig kevergetjük. Amikor a szilvapüré kihűlt, habbá verjük a tejszínt, és összekeverjük a szilvapürével. Félretesszük 10-15 percre.

4. A fánkok vékonyabb részét levágjuk, és megtöltjük a krémmel. Keményé habbá verjük a tejszínt, és a krémre nyomjuk. Visszatesszük a kalapokat, megszórjuk porcukorral.

1 darab: 256 kcal Rakott palacsinta szilvával Hozzávalók 8 személyre:

A tésztához: 4 tojás, 4 dkg cukor, 30-35 dkg liszt, 5 dl tej, szódavíz, olaj a sütéshez. A töltelékhez: 50 dkg szilva, 15 dkg cukor, 2 csipet fahéj, 10 dkg aszalt szilva, 10 dkg szilvalekvár.

Elkészítés:

1. A tojást simára keverjük a cukorral, a liszttel, a tejjel, egy csipet sóval. Annyi szódavizet teszünk hozzá, hogy jól terülő tésztát kapjunk, kb. 30 percig pihentetjük. A tésztából a szokásos módon, olajozott serpenyőben palacsintákat sütünk.

2. A krémhez a szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd a cukorral, a fahéjjal 15 percig kíméletesen főzzük. Pépesítjük, és szitán áttörjük.

3. Közben az aszalt szilvát ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk. A szilvapépbe keverjük az aszalt szilvát, a szilvalekvárt, és a palacsintákat megkenjük a krémmel, majd egymásra rétegezzük. Tejszínhabbal díszíthetjük, és tortaszerűen szeleteljük.

1 adag: 325 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.