Cégvilág

Ráfedne a Déli Áramlat a Nabucco hazai nyomvonalára

A Déli Áramlat Zrt. megvásárolta a Nabucco Light már engedélyezett nyomvonaltervét a végelszámolás alatt lévő Nabucco Gas Pipeline Internationaltól – értesült lapunk.

Ennek alapján várható, hogy a Déli Áramlat magyarországi szakaszát – amely a szerbiaitól az ausztriai határunkig vezet majd – a Nabuccónak kijelölt útvonalon fektetik majd le, a Bács-Kiskun megyét átlósan keresztező, illetve a Röszkén és Városföldön áthaladó változat pedig a fiókba kerül. Ezzel a megoldással A Déli Áramlatnál hasznosíthatók a Nabucco környezetvédelmi tanulmányai és területrendezési dokumentációi.

Ez még akkor is nagy előny, ha a Déli Áramlat Szegedtől délre eső része a Nabuccóétól eltérő nyomvonalon fut majd, és műszaki szempontból is újra kell tervezni. Az idő sürget: a nyomvonaltervnek ugyanakkorra kell elkészülnie, mint a már majdnem összeállított, de azután félretolt, szlovéniai kilépési pontú változatnak kellett volna. A Déli Áramlaton évi 30 milliárd köbméter gáz érkezhet 2017-től Magyarországra.

Most Ukrajna felől évente legfeljebb 20,5 milliárd köbmétert hozhatunk be, de ezt a lehetőséget a múlt péntekig nem tudtuk teljesen kihasználni az Ukrajna felé egy másik csövön folyt kivitelünk miatt. E kivitel szeptember azonban 26-án este leállt a behozatal növelése érdekében. Lehet, hogy nem kellett volna leállítani az egyébként is csak jelképes nagyságú, napi ötmillió köbméter körüli ukrajnai szállítást, ha hamarabb beindul a hazai betárolás.

A Natural Gas Europe (NGE) Ezópusz meséjének tücskéhez hasonlítja Orbán Viktort, amiért a nyáron Magyarország sem készült fel eléggé a télre. Amikor pedig végre lép, azt a szintén télre készülő Ukrajna számlájára teszi. Más kritikák szerint viszont orosz nyomásra zártuk el a gázcsapot, hiszen Orbán Viktor épp a gázstopunk előtt egy nappal tárgyalt a Gazprom első emberével, Alekszej Millerrel. (A szállítás szüneteltetésével nem sérült szerződés, mert úgynevezett megszakítható szállításról volt szó.) Az NGE viszont úgy látja, hogy Magyarországnak túl jók a kapcsolatai Oroszországgal ahhoz, hogy az utóbbi megfenyegesse.

A magyar miniszterelnök például felszólalt az Oroszország elleni, európai szankciók ellen, előzőleg titokban aláírta Moszkvába az orosz hitelből építendő atomerőmű szerződését. A cikk példákat hozott arra, hogy a magyar miniszterelnök miért az orosz érdekek európai uniós képviselője.
Technikailag 500 millió köbméter orosz gáz magyarországi tárolása miatt kellett elzárni a gázcsapot, a tárolásról Seszták Miklós NFM-miniszter és Anatolij Janovszkij orosz energia-miniszter helyettes egyeztetett szeptember 16-án. A mennyiség ideszállítása 2-3 hét.

Mindenképpen jobb, ha a betárolt orosz gáz Ukrajna helyett a térségbeli felhasználókhoz közelebb, Magyarországon van. A hétvégén már másfélszer-kétszer annyi gázt nyomtak az MFGT tárolóiba, mint az előző hetekben, és megemelkedett a biztonsági tárolóba történő betárolás is. Nagyobb lett a szerbiai és a romániai kivitel, vélhetőleg az ottani betárolás felpörgése miatt.

Déli Áramlat Nabucco gáz Gazprom
Kapcsolódó cikkek