Cégvilág

Fáj a válla, a dereka? Porckopása lehet

A hétköznapi élet és a házimunka is lehet annyira megterhelő az ízületek számára, mint az élsport – erre mutat rá a gyógytornászok friss hazai felmérése. A 35 évnél idősebbek fele megterhelőnek érez olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés vagy a kertészkedés.

Október 12-én van az ízületi gyulladásos betegségek világnapja, ez az apropója a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága friss felmérésének. Egyed Márta, a társaság elnöke azt mondja, e szerint a többség főként térd- (36 százalék), derék- (26 százalék), és vállfájdalmaktól (20 százalék) szenved.

A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti. Vagyis az ízületi problémák korántsem az idősek betegsége. A 35 évnél idősebbek számára leginkább a cipekedés (32 százalék), a lépcsőzés (30 százalék) és a kerti munka (26 százalék) jelent megterhelést.

A városi lakosság egyharmada érez olykor fájdalmat a térdében. A rendszeresen házimunkát végzők még ennél is magasabb arányban számolnak be térdfájdalomról. A derék, illetve gerinctáji fájdalom leginkább a fizikai munkát végzőket érinti: 34 százalékuk panaszkodik erre. Vállproblémák a városlakók egyötödénél fordulnak elő, de a fizikai munkát végzők és a háztartásban dolgozók esetében ez hangsúlyosabb panasz.

A 35 évnél idősebbek 40 százaléka használt már fájdalomcsillapítót ízületi fájdalmai enyhítésére. A fájdalomcsillapítás elsősorban fájdalomcsillapító kenőcsöt jelent: azok, akik porckopással küzdenek, leginkább ezt használják (46 százalék). Annak ellenére, hogy a városi lakosság nagy többsége (62 százalék) elméletben egyetért azzal, hogy a porcszövet károsodását porcépítő készítményekkel csökkenteni lehet, mindössze 16 százalékuk szed ilyeneket. Pedig a szakértők szerint a fájdalomcsillapítás nem elég: a porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat. A fájdalomcsillapítók ebben viszont nem segítenek.

Indul az Ízületőr program

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága 2014. október 8. és 12. között a budapesti Madách téren ingyenes állapotfelméréssel és tanácsadással igyekszik felhívni a figyelmet a porckopásra és az október 12-i ízületi gyulladásos betegségek világnapjára (World Arthritis Day). Október 8-án startolt az Ízületőr elnevezésű honlap (www.izuletor.hu), ahol az érdeklődők tippeket kapnak többek között arra, milyen mozgásformát válasszanak, mit egyenek, vagy éppen hogyan oldják meg a házimunkát ízületkímélő módon.

gyógytornász porckopás felmérés ízület világnap
Kapcsolódó cikkek