Cégvilág

A baj az, hogy mindenki mutyizik

Magyarországon azért is van lemaradóban az outsourcing területén is, mert a legtöbb hazai vállalat mutyizik, vagyis a vállalatok nem szeretnék, hogy mások belelássanak a könyvekbe. A kiszervezés akadályairól és trendjeiről beszéltek a szakértők a HOA és a Világgazdaság közös konferenciáján.

Nem rendelkezhetnek minden egyes területen szakértelemmel a nagy cégek sem, ezért néhány munkafolyamatot kiszerveznek, amelyek nem illeszkednek szorosan a fő tevékenységükhöz – hangsúlyozta Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatója a kerekasztal-beszélgetésen.

Szerinte a magyar vállalatoknál azért is halad lassabban a kiszervezési folyamat, mint külföldön, mert minden hazai vállalat valamilyen formában mutyizik. – Ez fontos oka annak, hogy a hazai piacon lévő, adókkal sújtott vállalatok nem szervezek ki. Az adótörvények alakulása miatt nem is valószínű, hogy ebben javulás lesz, és a cégek nem akarják, hogy mások belelássanak a könyvekbe – mondta Duda Ernő.

Lovas Zoltán, a Nexon termékfejlesztési és szolgáltatási igazgatója is kiemelte, hogy Magyarország elmarad a nemzetközi átlagtól a kiszervezés területén. A cégek több mint 50 százaléka már kiszervezte a bérügyvitel kapcsolatos tevékenységét, de az informatikai tevékenységet is a folyamat erősödése látható. hozzátette, hogy havonta közel egymillió munkavállaló bérszámfejtését a Nexon rendszerén belül végzik.

Az informatikai kiszervezések felgyorsulását erősítette meg Kovács Attila, a T-Systems Magyarország Zrt. projekt és üzemeltetés irányítás ágazat igazgatója is. A közepes méretű vállaltok majdnem 90 százalék kiszervezi az informatikai szolgáltatásokat. Szerinte egyre inkább a „felhők” felé mozdul a világ, ami szintén a külső szolgáltatás felé mutat. A Gartner szerint azonban az outsourcing világszerte és Magyarországon is növekszik. Kovács Attila szerint az minden hamarosan a felhőből lesz elérhető: nem tudjuk, hogy a bankban biztonságban van a pénzünk, de ezt hisszük. Aki a felhőbe teszi az adatait és onnan vásárolja az üzleti folyamatokat, annak el kell hinni, hogy ott biztonságban vannak az adatok.

Hajnal Péter, a BDO Magyarország outsourcing igazgatója szerint is a nemzetközi trend a kiszervezés erősödése, ezzel szemben a magyarországi kkv-k csak most kezdtek bele az outsourcing tevékenységbe. A bizonytalanság nagyon nagy, mert nem akarnak kiadni belső információkat – emelte ki a szakértő. A bérszámfejtés kiszervezésének az az alapja, hogy folyamatosan változik a jogszabályi környezet, és ennek az elvárásnak nem tudnak megfelelni a cégek.

Sokszor egy cég nem akar bérszámfejtéssel foglalkozni, mert nem illik az üzleti profiljába – tette hozzá Lovas Zoltán, a Nexon igazgatója. Az első megközelítés a kiszervezésnél mindig az, hogy mennyibe kerül a bérek kiszámolása házon belül vagy kívül, de azt is figyelembe kell venni, hogy ezeket a dolgozókat állandóan képezni kell, ha a vállalat foglalkoztatja őket. Sokszor a HR-vezetők foglalkoznak bérszámfejtéssel, pedig nem ez a fő feladatuk – jegyezte meg.

Nem is mindenki gondolkodik ugyanúgy a kiszervezésről: van olyan vállalat, amelyik szeretne egy bérszámfejtőt a Nexontól, aki ott ül a cégnél, mintha az adott vállalat dolgozója lenne. Sokszor emlékeztetnünk is kell a kollégákat, hogy a szabadságok kapcsán minket kell keresniük, mert ők a Nexon alkalmazottjai. A másik véglet az, hogy odaadják a bért is, és nekünk kell elutalni a vállalt alkalmazottainak a pénzt – mondta.

Duda Ernő szerint látszik egy hullámzás az outsourcingban, vagyis öt-tíz évenként változnak a trendek: egyszer mindent házon belül akarnak végezni, máskor pedig sok mindent kiszerveznek. A következő évek azonban a kiszervezésről szólnak majd. Szerinte veszélyes, hogy mi magyarok akartunk lenni a legnagyobb összeszerelőműhely a világon. Nem jó, hogy a cégek ide szerveznek ki összeszerelőműhelyeket, mert a világ más felé megy – vélekedett Duda Ernő. A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődik, ezzel párhuzamosan iparágak fognak megszűnni, és a lényeg az lesz, hogy mennyire igényel sokoldalú tudást a munka, amit végzünk.

Lovas Zoltán is az outsourcing növekedését vetíti előre Magyarországon. Nem kell miden cégben szuper informatikusoknak, könyvelőknek ülni. El vagyunk maradva a világtól, de próbál az ország felzárkózni ebben a tekintetben is.

outsourcing konferencia
Kapcsolódó cikkek