Cégvilág

Ki lett az év üzletembere idén?

Wáberer György, a nemzetközi fuvarozással foglalkozó Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatóját választották meg az év üzletemberének Magyarországon, az EY által díjazottak névsorát szombaton este hirdették ki - közölte a nemzetközi tanácsadó és könyvvizsgáló cég az MTI-vel. Az év üzletembere elismerést és a hozzá kapcsolódó három különdíjat ünnepélyes gálaest keretében adták át szombaton Budapesten.

A program független bírálóbizottságának döntése alapján 2014-ben a "Példakép" elismerést Zettwitz Sándor, az orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó 77 Elektronika Kft. ügyvezetője kapta. A "Merész újító" Rózsa Balázs, a lézerszkennelő mikroszkópokat fejlesztő Femtonics Kft. tulajdonosa lett. A "Jövő ígérete" címet Györkő Zoltán, az IT-biztonsági szoftvergyártó Balabit IT Kft. társalapítója nyerte el.

A díjalapító a közleményében ismerteti: idén a pályázók elsősorban az IT- és a szolgáltató szektorból kerültek ki. A megmérettetésen induló vállalkozások összbevétele megközelíti a 250 milliárd forintot, az általuk foglalkoztatottak száma pedig eléri 7500-at. A budapesti jelöltek mellett számos vidéki üzletember pályázott, többek között Debrecenből, Pécsről, Székesfehérvárról és Sopronból is érkeztek vállalkozók. Idén a legfiatalabb cégvezető 30 éves volt, míg a legidősebb a 81. életévét töltötte be.

Az év üzletembere fődíjat idén elnyerő Wáberer György teljesítményét már második alkalommal ismerték el, az üzletembernek 2005-ben a "Merész újító" különdíjat ítélték oda. A győztes üzletember húsz éve, egy csőd szélén álló társaság megvásárlásával indította vállalkozói karrierjét. Irányításával az akkoriban félmilliárd forintos éves veszteséggel működő cég mára Európa egyik legnagyobb közúti fuvarozói vállalkozásává fejlődött. A tavaly több mint 450 millió eurós bevételt elérő társaság jelenleg több mint 5200 embert foglalkoztat. Wáberer György intézkedéseinek eredményeként a cég a válság győzteseként minden évben kétszámjegyű növekedést ért el, a vállalat pedig árbevételének 2020-ig történő megduplázását tűzte ki célul.

A díj kiírásának megfelelően Wáberer György képviseli 2015-ben Magyarországot az EY World Entrepreneur Of The Year gálán, Monte Carlóban. A világversenyen az egyes országok fődíjasai vesznek részt. Hasonlóan a nemzeti versenyekhez, itt is kiemelkedő üzletemberekből és világszerte elismert szakemberekből álló bírálóbizottság hoz majd döntést a legkiválóbb nemzetközi vállalkozó személyéről.

Az EY - korábbi nevén Ernst and Young - 1986-ban Amerikában indította útjára az Entrepreneur Of The Year (EOY) programot, az egyetlen nemzetközi, védjegyoltalommal ellátott üzleti díjat, amely az elismeréshez vezető erőfeszítésekről, kitartásról, hitről, valamint a kimagasló teljesítményt felmutató üzletemberekről szól. 2003 óta Magyarországon is odaítélik a kiemelkedő presztízsű kitüntetést.

A díjat idén tizenegyedik alkalommal adták át Magyarországon. A díjat korábban Vinnai Balázs (2013), Sándor József (2012), Soós Csaba (2011), Bodrogai Ferenc (2009), Gerendai Károly (2008), Jaksity György (2007), Bojár Gábor (2006), Demján Sándor (2005), Kürti Sándor (2004) és Csányi Sándor (2003) vehette át.

év üzletembere
Kapcsolódó cikkek