Cégvilág

Moziba járni is nehezebb lehet

Hét év alatt harmadszor merül fel az üzletek vasárnapi nyitva tartásának tiltása. A javaslat megnehezíteni a multinacionális üzletláncok valamint a bevásárló központok dolgát. De talán azokét is, akik vasárnap a plázákba jártak moziba

„A hálózatban végzett felmérésünk szerint dolgozóink 87 százaléka a vasárnapi zárva tartás mellett foglalt állást” – tájékoztatta lapunkat Fodor Attila, a CBA-hálózat kommunikációs vezetője a vasárnapi zárva tartás újbóli felvetése kapcsán, rámutatva, hogy a cég korábban is támogatta a kezdeményezést. Négy éve másodszor vetődött fel a gondolat, ám végül minden maradt a régiben.

A vasárnapi nyitva tartásról 2007-ben kezdődött a széleskörű vita, amikor a GfK Hungária megállapította: pénteken és szombaton költ legtöbbet a lakosság. E két napon érték el a kereskedelmi vállalatok a heti bevételüknek a 40 százalékát. Négy éve ismét felvetődött az ötlet, és a CBA vezetősége már akkoriban is úgy vélte, hogy nem csökkenne a kereskedők heti forgalma, ha vasárnap zárva lennének a boltok, hiszen szombat kora reggeltől késő estig mindenki beszerezhetné a szükséges termékeket. – Ha a kereskedelmi vállalatok rugalmasak a napi nyitva tartással kapcsolatban, a lakosságnak nem okozhat nagy gondot a vasárnapi szünet, ahogy Ausztriában sem probléma, hogy vasárnap zárva vannak az üzletek – mondta Fodor Attila, hozzátéve, hogy az alkalmazottaknak nem kell félniük az elbocsátásoktól, mert túl kevés a szakképzett munkaerő a kereskedelemben.

– Ha hét napon át vannak nyitva az üzletek az azzal jár, hogy a munkaadók nem tartják be a Munka Törvénykönyve előírásait. A létszámon való spórolás miatt nem helyesen tartják nyilván és nem teljes mértékben fizetik ki a túlórákat – hivatkozott a tagság körében végzett felmérésre Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke, aki úgy tudja, hogy általában csak a versenytársak miatt vannak nyitva az üzletek vasárnap és van olyan nagy kereskedelmi vállalat, amely egyenesen ráfizet a vasárnapi nyitva tartásra.

A szakszervezet azt szeretné, ha aznap zárva maradnának a boltok, de azzal a feltétellel, hogy a törvény minden piaci szereplőre egyaránt vonatkozzon. Pontosabban, a családi boltocskák működhessenek, de alkalmazottakat ne lehessen munkára berendelni még olyan esetben sem, amikor egy-egy alkalmazott nevére a tulajdonrész töredékét íratják, hogy „tulajdonosként” ne legyen akadálya a vasárnapi munkavégzésnek. „Nem az a cél, hogy kitoljunk a multinacionális cégekkel, hanem az, hogy könnyebbé váljon a túlterhelt alkalmazottak élete” – hangsúlyozta Sáling József.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) következetesen a vasárnapi nyitva tartás mellett van. Balatoniné Kis Judit főtitkár azzal érvel, hogy a plázák akkor is bajban lennének, ha alapterület korlátot szabna a törvényalkotó, hiszen az éppen azokra a mágnesbérlőkre vonatkozna, amelyek miatt bejönnek a látogatók. Ha pedig azok zárva lesznek, a kis boltoknak sem éri meg nyitva lenni. A legtöbb házban végig kell menni az üzletsoron a mozi komplexumig. És ha csak az van nyitva, akkor is kell üzemeltetni a mozgólépcsőket és a felvonókat, emellett a szellőzőrendszert és a világítást is. Az MBSZ szerint széleskörű társadalmi felmérés, sőt akár népszavazás is szükséges lenne a döntés előtt.

A napokban döntenek?

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ezen a héten kerül a kabinet elé a nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozást tartalmazó javaslatcsomag. Újratárgyalja a kormány a KDNP korábbi javaslatát, miszerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon tartsanak zárva bizonyos kereskedelmi egységek. A lap birtokába került törvénymódosító javaslat szerint jövő év március elsejétől a hét utolsó (munkaszüneti) napján nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek és a jövőben csak 6 és 22 óra között lehetnek nyitva a boltok.


vasárnap alkalmazott
Kapcsolódó cikkek