Cégvilág

Elstartolhat a finn atomerőmű

A finn parlament 115 igen és 74 nem szavazattal jóváhagyta, hogy a Fennovoima Oy felépíthessen egy új atomerőművet Pyhäjokiban. A létesítmény 10 év múlva adhat áramot.

Megszületett a finnországi parlamenti jóváhagyás ahhoz, hogy a Fennovoima társaság felépítsen egy új atomerőművet.

A Hanhikivi 1 létesítmény termelői áron adja majd az áramot a Fennovoimát létrehozó iparvállalatoknak, intézményeknek és önkormányzatoknak. A társaságban kisebbségi tulajdonrészt szerzett a majdani kivitelező, az orosz Roszatom is. A Fennovoima vezérigazgatója, Toni Hemminki közleményében felhívta a figyelmet a beruházással járó munkahelyteremtésre, a projekt gazdaság-élénkítő hatására és arra, hogy a létesítmény környezetkímélő módon fog működni.

A finn kormány elvárása szerint a Fennovoimának 2015 június végéig kell felmutatnia az atomerőmű építési engedélyét, amelyet a finn cég a Rusatom Overseas társasággal közösen készít.
Az előkészületek már szeptember közepén megindultak Pyhäjokiban a majdanai telephelyre vezető út megépítésével. 2015–2017 az infrastruktúra kiépítésének, a földmunkáknak és a kisegítő létesítmények telepítésének időszaka lesz. A betonozás 2018-ban indul.

A Rusatom Overseas a tárgyalások végén tart a majdani, nagy beszállítókkal, várhatóan még ez év végén megköti az érintett szerződéseket is. A tárgyalások következő fordulója 2015 elején lesz.

Roszatom Hanhikivi 1 Fennovoima
Kapcsolódó cikkek