Cégvilág

Már a tüdőátültetéseket is itthon fogják végezni

Néhány hónapon belül Budapesten elvégzik az első tüdőátültetést – ez jelenleg az egyetlen olyan transzplantációs eljárás, amelynek a feltételei a környező országok közül eddig egyedül Bécsben voltak adottak. Eddig ott évente 20 magyar beteg kapott új szervet.

Kilencszáz millió forint – ennyi kellett csupán ahhoz, hogy Magyarországon is lehessen tüdőátültetést végezni. A műtéteket már Bécsben is döntően magyar orvosok végzik, szintén leginkább magyar aneszteziológusok közreműködésével, és az utóbbi hónapokban az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem is kialakította azt a szakmai együttműködést, ami az operációk „hazatelepítéséhez” szükséges volt.


A kormányszóvivő egyenesen úgy fogalmazott, a magyarországi tüdő-transzplantáció lehetőségének biztosítása „csábító alternatívája lesz a külföldi munkavállalásnak kezdő orvosok számára”, az évi 20, maximum 40 operáció alapján ezt nehéz elképzelni. Évente húsz magyar kapott ugyanis eddig új tüdőt Bécsben, és mivel évi átlagosan negyven donortüdő áll rendelkezésre, ez be is határolja az elvégezhető operációk számát. Ezen felül a közös európai donorbankon, az Eurotranszplanton keresztül még kaphatnak még szervet a betegek, akik közül, aki alkalmas az átültetésre, annak biztosítani is fogják azt, mindenféle pénzügyi korlát nélkül – mondta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Egy-egy tüdő-átültetés több mint húszmillió forintba kerül.

A tüdőátültetéseket az Országos Onkológiai Intézet 2012-ben 6 milliárd forintból felépített, világszínvonalú műtéti tömbjében fogják majd végezni. A kormányzati támogatás a speciális kiegészítő műszerek, konkrétan műtüdők beszerzését szolgálta, amelyre nem csak a műtét alatt, de sokszor előtte és utána is szükség lehet. Sőt, ilyen műtüdők segítették azoknak a kismamáknak is a gyógyulását, akik néhány évvel ezelőtt H1N1 vírus miatt kaptak súlyos tüdőgyulladást.

tüdőtranszplantáció Zombor Gábor transzplantáció tüdőátültetés
Kapcsolódó cikkek