Cégvilág

Térségi gázközpont a küszöbön

Egy kelet-európai gázközpont létrehozása felé vezető első lépés volt a lengyelországi és az ukrajnai gázvezeték-rendszerek üzemeltetőinek e heti szándéknyilatkozata Andrij Koboljev, a Naftogaz vezérigazgatója szerint.

„Az ukrán Ukrtranszgaz és a lengyel Gaz-System most indítandó együttműködése jelentősen növeli a régió gázhálózatának stabilitását” – jelentette ki közleményében Andrij Koboljev, a Naftogaz első embere.

Ukrajnának ugyanis jelentős szállító és földalatti gáztároló kapacitásai vannak, amelyekre támaszkodhatva erősíthető a szomszédos országok energia-biztonsága. Ebből mintegy 20 milliárd köbméternyi használható egy gázközponthoz kapcsolódóan Ukrajna és az uniós országok közötti tárolásra, elosztásra és kiegyenlítésre. A központnak szerepe lehet sok európai ország, de kiemelten Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Románia energia-egyensúlyának megteremtésében. Az erre felhasznált gáz Oroszországból, az európai spot-piacokról és más forrásokból érkezhet. A Kelet-európai Gázközpont az egész európai gázhálózat rugalmasságát javíthatja majd. A projekt elmélyíti az ukrajnai és az uniós gázrendszerek integrációját is.

Koboljev szerint a terv megvalósításában komoly szerep juthat a visegrádi országok együttműködésére. Petro Porosenko ukrán elnök már javasolta, hogy a Visegrádi Négyek csoportja bővüljön ki Ukrajnával.
Az említett gázközpont egyébként megvalósulhat a magyar-ukrán határon is, ehhez azonban a két ország gázipari együttműködésének erősítése – ezen belül a Magyarország felőli gázszállítás mielőbbi újraindítása – szükséges. Erről a Naftogaz budapesti központú, térségi képviseletének vezetője beszélt a közelmúltban a Világgazdaságnak.

Koboljev Naftogaz gázközpont
Kapcsolódó cikkek