Cégvilág

Egyeztetnének az NGM–el a webáruházak vasárnap-ügyben

Konzultációt kezdeményez a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) az üzletek vasárnapi zárvatartásával, illetve a kiszállítási tilalommal kapcsolatban – jelentette be a szervezet.

A SzEK.org tegnap felvette a kapcsolatot az NGM illetékeseivel annak érdekében, hogy egyértelmű helyzet alakuljon ki az áruházak vasárnapi zárvatartását előíró törvény értelmezésekor és alkalmazásakor. Az elektronikus kereskedelem elterjedését célzó SzEK.org szerint ugyanis a sajtóban megjelent találgatások alkalmasak arra, hogy a jogkövető webáruházakat összezavarják, és arra is alapot adhatnak, hogy az internetes boltokat valamely szigorúbb értelmezés esetén bírságokkal sújtsák – írja közleményében a szervezet.

Az Országgyűlés által tavaly elfogadott törvény március 15-től rendeli el, hogy az üzletek zárva legyenek vasárnap és munkaszüneti napokon, emellett a jogszabály rendelkezik arról is, hogy kiskereskedelmi napokon is csak reggel hat óra és óra között fogadhatják a vásárlókat.

A hagyományos áruházak nyitvatartásának korlátozása elvileg jól jöhetne az online kereskedőknek, azonban az Index hírportál ezzel kapcsolatos megkeresésére az NGM egy tisztségviselője azt jelezte, hogy a rendelkezést kiterjesztően kell értelmezni. Vagyis álláspontja szerint a tiltás kiterjed a vasárnapi, sőt a zárvatartási tilalom által nem érintett napokon a 22.00 és 06.00 óra közötti kiszállításokra is. A SzEK.org a jelenlegi jogszabály szövegéből nem látja közvetlenül és egyértelműen levezethetőnek az interneten vasárnap, vagy korábban rendelt termékek kiszállításának a tilalmát és a helyzetet az NGM illetékes tisztségviselőivel tisztáznák.

A kosaras rendszerben értékesítő hazai webáruházak forgalma 2013-ban 40 milliárd forinttal, 2017 milliárd forintra nőtt az eNET adatai szerint, a múlt évben pedig a cég becslése alapján 266 milliárd forint volt a bevételük.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek