Cégvilág

Négy iroda szervezne nemzetközi utakat az államnak

Négy utazási iroda jelentkezett a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által az állam nemzetközi utazásainak megszervezésére kiírt tárgyalásos eljárásra. Az állami utakat jelenleg is szervező Weco-Travel, OTP Travel és IBUSZ a jövőben is folytatná ezt a tevékenységet, a negyedik próbálkozó pedig United4 Bonafini Bindair és a United4 Concorde Travel közös indulása. Az állam ezúttal is három utazási irodával kötne szerződést.

Most még csak a jelentkezésnél tart a folyamat, egyáltalán nem biztos, hogy valamennyi jelentkező megfelel a szigorú alkalmassági feltételeknek. A tárgyalási fordulókat februárban le kell bonyolítani, ugyanis márciusban lejár a három utazási irodával kötött 2 éves keretszerződése az államnak. Még 2013-ban a Malév Air Tours is jó eséllyel vett részt az eljárásban, ezúttal azonban már nem regisztrálták magukat. A Bonafini megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik a piacon, hiszen 2013 előtt már szervezett utakat az államnak. Fő tevékenysége a repülőjegy értékesítés, 2013-ban 1,7 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak nyereségesen. Az új szerződést már nem két, hanem négy évre kötnék meg a 8,4 milliárd forintos keret megtartásával.

Az nem világos, hogy kevesebb vagy olcsóbb utakkal számolnak-e, ugyanis a KEF honlapján elérhető adatok szerint mintegy két hónappal a keretszerződés lejárta előtt 7,8 milliárd forintot, vagyis a teljes keret 93,5 százalékát már elköltötték erre a célra. Csak tavaly mintegy 4,5 milliárd forintba kerültek az állami utak, 2019-ig pedig csak 2,1 milliárd forint jutna egy évre.

Az OTP Travel az állami utak kétharmadát nyerte el, amiből 5,1 milliárd forintos bevétele származott mintegy két év alatt. A Weco 1,5 milliárd forintos, míg az IBUSZ 1,1 milliárd forintos megrendelést köszönhet az államnak.

nemzetközi utak utazási iroda
Kapcsolódó cikkek