Cégvilág

Nyilvántartják a számlákat

Több mint 3,6 millió nyilatkozat szerepelt decemberben abban a nyilvántartási rendszerben, amely a díjmentes készpénzfelvételre jelentkező ügyfelek adatait tartja számon. A több számlára vonatkozóan nyilatkozókat már kiszűrték. Januártól viszont csak a bankkártyás számlákra vonatkozik a pénzügyi rezsicsökkentés

A pénzforgalmi szolgáltatók több mint 3,6 millió fogyasztói nyilatkozat-adatot töltettek fel az ősfeltöltés során a Készpénzfelvétel Nyilatkozatok Központi Nyilvántartás (KPKNY) rendszer indulásáig, amely a díjmentes készpénzfelvételt igénylő nyilatkozatokat tartja számon – derül ki a BISZ Zrt. honlapján közzétett adatokból.

A társaság elvégezte a feltöltött nyilatkozat adatok konszolidációját is: ez azt jeleneti, hogy minden fogyasztónál ellenőrizte, hogy csak egyetlen nyilatkozata van-e, illetve ha valakinek több volt akkor megállapította, hogy melyik az érvényes. (Ez mindig a legkorábbi nyilatkozat.) A BISZ emellett minden pénzforgalmi szolgáltatónak visszaküldte az általa feltöltött nyilatkozatok visszaigazolását, vagyis hogy érvényes, illetőleg esetleg érvénytelen-e az adott nyilatkozat. E jelentések alapján a pénzforgalmi szolgáltatóknak adott a lehetőségük arra, hogy csak az érvényes nyilatkozattal rendelkezők számára biztosítsák a díjmentes készpénzfelvételt.

A jelenlegi szabályozás értelmében a lakossági ügyfeleknek havonta legfeljebb két alkalommal, összesen maximum 150 ezer forint értékben van lehetőségük díjmentesen készpénzt felvenni, ha erről szolgáltatójuknál nyilatkozatot tesznek. Fontos, ez év január 1-től hatályos változást jelent ugyanakkor, hogy már csak bankkártyával rendelkező ügyfelek vehetnek fel készpénzt ingyenesen bankjegykiadó automatából, a fiókban történő ingyenes készpénz felvételt a pénzintézet nem köteles biztosítani.
A nyilvántartás felállítása jelentős mértékben megkönnyíti a pénzügyi szolgáltatók és az ügyfelek dolgát is.

Az ügyfélnek például bankváltáskor elegendő az új bankban nyilatkozni arról, hogy ingyenes készpénzt már ennél a szolgáltatónál kíván felvenni: a rendszer automatikusan gondoskodik arról, hogy az előző nyilatkozatát visszavonják. A nyilvántartás minden érintettre vonatkozóan tárolja a bankoktól érkezett nyilatkozatokat és visszavonó rendelkezéseket. Így mindig pontosan tudni lehet, hogy egy adott ügyfél rendelkezik-e aktuálisan érvényes nyilatkozattal, ezt a nyilatkozatot melyik banknál vagy takarékszövetkezetnél, illetve mikor tette.

A pénzügyi rezsicsökkentést célzó szabályozás hatása egyébként igen jól meglátszik a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi statisztikáin. Ezek szerint például a 2013 első félévi 57,9 millióval szemben az idei első hat hónapban már csak 51,77 millió készpénzfelvételt hajtottak végre a bankjegykiadó automatáknál a lakossági ügyfelek. Ezzel párhuzamosan a készpénzfelvételek értéke érezhetően növekedett az első félévben: megközelítette a 3000 milliárd forintot, amely bő 140 milliárddal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A jegybank adatai szerint emelkedik az egy készpénzfelvételre jutó átlagos összeg is: ez a harmadik negyedévben már meghaladta a 60 ezer forintot.

Több cég is lekéste a határidőt

A vállalati ügyfelek nagy része nyilatkozott december 31-ig tényleges tulajdonosáról, több ezer számlát azonban – azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre – a törvénynek megfelelően zárolták a bankok – derül ki az MTI által megkérdezett szolgáltatók válaszaiból. Az OTP Bank például közölte: az érintett ügyfeleinek 95 százaléka időben leadta nyilatkozatát. Január 1-jén tízezer ügyfélnek hiányzott a megfelelő nyilatkozata, ám ezek döntő többsége csak minimális számlaforgalmat bonyolít le. Ha az ügyfél leadja a nyilatkozatot, attól kezdve ismét zavartalanul forgalmazhat tovább a számláin.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek