Cégvilág

Gáz nélkül maradhatunk a hétvégére? Putyin tovább fenyeget

Egymásnak ellentmondó információt tett közzé az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom a köztük folyó gázszállítási vitáról.

A Naftogaz és a Gazprom egyedül az alaphelyzetben értenek egyet, amely szerint az Ukrajnának szánt, úgynevezett téli gázcsomag alapján a vevőnek előre ki kell fizetnie a megrendelt gáz árát, majd az eladónak a megrendeléstől számított második napig le kell szállítani a kért, legfeljebb napi 114 millió köbméteres tételt. A rendelt mennyiségtől 6 százalékig lehet eltérni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte: a Gazprom nem sértette meg a 2009-ben kötött, majd tavaly októberben kiegészített orosz-ukrán gázszerződést, hanem annak alapján szállítja most is a gázt Ukrajnának. Remélte, hogy Oroszországnak nem kell "a végső eszközhöz nyúlnia" és leállítania a gázszállítást Ukrajna számára. Hozzátette, hogy "ez nem csak rajtunk, hanem ukrán partnereink pénzügyi fegyelmezettségén is múlik". 

A Naftogaztól még tegnap este kapott közlemény szerint a fizetés rendben megtörtént, a kért, 114 millió köbméternek viszont csak egy része érkezett meg. Az ukrán gáztársaság jelezte, hogy szerződésszegéssel vádolja a Gazpromot, amiről már értesítette az Európai Bizottságot is.

Tegnap reagált a Gazprom

Ebben a társaság igazgatósági elnöke, Alekszej Miller azt állítja, hogy a legutóbbi ukrán előrefizetés nem érkezett meg időben, a Naftogaz pedig a korábbi utalások alapján már csak 219 millió köbméter gázra tarthat igényt.

Ezt körülbelül két nap alatt megkapja. Ennek átvétele után viszont egyáltalán nem jut orosz gázhoz, amíg az általa a Gazpromnak utalt pénz meg nem érkezik az orosz társaság számlájára. Ez körülbelül két napot vesz igénybe. Ha viszont Gazpromnak le kell állítania a Naftogaznak történő szállítást, az Miller szerint komoly kockázatot jelent az Európába irányuló, Ukrajnán keresztüli tranzit szempontjából is.

Oroszország tavaly júniusban állította le ukrajnai gázszállítását, részben a vevő tartozásai miatt. A gázexport újraindításának az volt a feltétele, hogy Ukrajna mindig előre kifizeti az igényelt mennyiséget. Ezt október 30-án rögzítették az úgynevezett brüsszeli megállapodásban. Ukrajnában még legalább másfél hónapig tart a fűtési idény.

A szakadároknak szánt gáz lehet a háttérben

A jelenlegi gázvita hátterében valószínűleg az áll, hogy az orosz fél Kijevtől követeli a szakadároknak szállított gázmennyiséget. Kijev az elmúlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a szakadár Donyeck és Luhanszk megyék gázellátását. Indoklásuk szerint a harcokban megsérült gázvezetékek javításra szorulnak, ezért egy-másfél hónapig szünetelni fog az ellátás.

Moszkva azonnal reagált, Vlagyimir Putyin utasította a Gazpromot, hogy Oroszország irányából nyújtsanak humanitárius segítséget a szakadár területek lakosságának. A Gazprom viszont Ukrajnától kéri az így szállított gáz árát.

orosz-ukrán gázvita gázellátás Gazprom
Kapcsolódó cikkek