Cégvilág

Jobb az átlagnál az ingatlanszektor bedőlési indexe

Sok a felszámolás és a kényszertörlés az ingatlanszektorban, vagyis az olyan cégek között, amelyek profilja az adásvétel, bérbeadás, az ügynöki tevékenység és ingatlankezelés, ám az ágazat elmúlt évi 2,96 százalékos bedőlési indexe már jobb lett a 3,23 százalékos országos céges átlagnál (szemben a 2013-as helyzettel).

Mégsem lélegezhet fel az ágazat, amelyben a még mindig jellemző számlafizetési késedelem esetén magas az átlagos késedelmes napok száma is – állapította meg a Bisnode céginformációs és -minősítő csoport jelentése, rámutatva ugyanakkor, hogy az ingatlanszektorra országosan a kelet-nyugat irányú széttagoltság jellemző, mivel a nyugati országrészben jóval kisebb arányban válnak fizetésképtelenné a cégek, mint keleten. A legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye ingatlanosai válnak fizetésképtelenné, míg Komárom-Esztergom és Tolna megye vállalkozásai tekinthetők a legmegbízhatóbbaknak.

Az elmúlt év végére a tavaly előtti 41 043-ról 39 576-ra mérséklődött az ágazathoz tartozó vállalkozások száma, és a cégalapítások száma is 1807-ről 1747-re csökkent. Ami a megszűnéseket illeti, míg 2013-ban ezer felszámolás indult a szektorban, tavaly ezek száma már meghaladta az 1150-et. A kényszertörléseké viszont megduplázódott, közel 2700-ra. Az ingatlanok bérbeadásával és ingatlankezeléssel foglalkozó cégek bedőlési aránya alacsonyabb mint az adásvételhez kötődőké. Az adásvétellel foglalkozó cégek száma a legmagasabb a szektorban, és itt a legmagasabb a bedőlési arány is (4,32 százalék), amin várhatóan javítani fog a 2014-ben elindult ingatlanpiaci élénkülés.

A forgalom élénkülését segítheti, hogy július 1-től elérhető lesz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), amellyel az zömét használt lakások vásárlásra is igénybe lehessen venni vissza nem térítendő állami támogatást. Amint a Duna House elemzése is emlékeztetett, a támogatás mértéke a megvásárolni kívánt ingatlan alapterületétől, a vállalt gyerekek számától és az energetikai besorolástól függ. Bár a támogatás összege 500 ezer és 3,25 millió között lehet, a legmagasabb összeg csak az „A” vagy annál jobb energetikai besorolású ingatlanokra jár. Az ilyen minősítésű lakások az elmúlt fél évben a fővárosi forgalom 6 százalékát, a vidéki tizedét tették ki. Az igénylők zöme így a legfeljebb 2,5 milliós alapösszegre lehet jogosult.

A jogalkotó szociális alapon súlyozta a támogatási összegeket, így a négy gyermeket nevelő családok járnak a legjobban, közöttük pedig a vidékiek, ahol alacsonyabbak az árak. A Duna House számításai szerint egy négygyermekes budapesti család, átlagosan 24,3 millió forintért vehet száz négyzetméteres lakást, ennek csaknem egytizedét teszi ki a 2,5 millió forintos támogatás. Vidéken az ugyanekkora ingatlanok átlagára 13,2 millió forint, így a támogatás aránya a vételár 19 százalékára rúg.

ingatlanszektor
Kapcsolódó cikkek