Cégvilág

A kisebb cégeket egyetlen baleset is tönkreteheti

2010 óta nem volt olyan magas a munkahelyi balesetek száma Magyarországon, mint tavaly. A legtöbb baleset Budapesten, a halálesettel járók főleg az építőiparban történnek. Egy súlyosabb szerencsétlenség a kisvállalatokat tökre is teheti – írja keddi lapszámában a Magyar Nemzet.

Tavaly összesen 19661 munkabaleset történt az országban, ez a szám utoljára 2010-ben volt magasabb – idézi a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentését a Magyar Nemzet. Halállal 69 baleset végződött 2014-ben, míg 2005-ben 125-en veszették életüket a munkahelyükön.

A legtöbb baleset a fővárosban (3158), a legkevesebb Zala megyében (315) történt. Ezernél több szerencsétlenséget számoltak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében.

A baleset többsége egy-két hetes betegszabadságot tett szükségessé, de meglepően sok, több mint 3000 esetben kellett egy-három hónapos kényszerpihenőre mennie a munkavállalónak.

A statisztikából az is kiderült, hogy a kisvállalatok dolgozói vannak a legnagyobb veszélyben, a 10 és 250 főt foglalkoztat vállalatoknál történt a balesetek több mint fele, és a halálos tragédiák is többnyire a kicsiknél történnek.

A legveszélyesebb terület a gépipar, de az építőiparban történik a legtöbb haláleset, tavaly összesen 18.

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a lap kérdéseire válaszolva kifejtette: a magasépítészet a legveszélyesebb, a munkavédelmi oktatás pedig nem elég, mert az emberi felelőtlenséggel is számolni kell. Tolnay elmondása szerint főleg a kis cégek spórolnak a munkavédelmen, ráadásul náluk a szociális juttatásokkal is baj van, ezért sem meglepő, hogy a balesetekben főleg őket érintettek. Ha viszont bekövetkezik a tragédia, egy kisvállalkozást egyetlen eset is teljesen tönkretehet anyagilag.

munka munkavédelem haláleset baleset munkahelyi baleset
Kapcsolódó cikkek