Cégvilág

Beragadtak a magyar bérleti díjak

A visegrádi négyek és Románia piacát tekintve nálunk a legmagasabb a kihasználatlansági ráta, ami ugyanakkor Budapesten és környékén a 2013 végi 21,7 százalékról 15,7 százalékra csökkent az elmúlt év során.

Az elmúlt két évben Magyarországon mélypontra jutott az ipari ingatlanok bérleti díja, ám jóllehet tavaly – főként a fővárosban és az agglomerációban – nőtt a kereslet, a magas kihasználatlansági ráta még nem teszi lehetővé, hogy emelkedjenek a 2,8 - 3,3 eurós négyzetméterenkénti bérleti díjak – mondta Halász-Csatári Gábor a Cushman & Wakefield Kft. ipari ingatlan szakértője.

Annak ellenére, hogy itt a legjobb minőségű ingatlanok hozama 9-9,5 százalékos, a fejlesztők csak akkor fontolják meg az újabb beruházásokat, ha a kihasználatlansági ráta 12 százalék környékére süllyed. Halász-Csatári Gábor mindezek ellenére derűlátó és úgy véli, hogy 12-18 hónapon belül új fejlesztések várhatók a piacon.

Az említett öt országban az elmúlt évtized alatt 4,6 millió négyzetméterről közel 18 millió négyzetméterre emelkedett a bérbe adható modern ipari terület. Csupán tavaly több mint 1,4 millió négyzetméternyi új ipari ingatlan épült, ebből több mint egymillió négyzetméter Lengyelországban. A régió 18 millió négyzetméternyi kiadó területének felét Lengyelországban, negyedét pedig Csehországban bérlik, míg a maradék 25 százalékon Magyarország, Szlovákia és Románia osztozik. A Cushman & Wakefield várakozásai szerint ez az arány nem fog jelentősen változni a közeljövőben.

ingatlanárak ipari ingatlanok ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek