Cégvilág

Minek legyünk nyitva? Perdöntő volt a vasárnap

Tegnap volt az első olyan vasárnap, amikor csak úgy nyithattak ki a kis alapterületű boltok, ha tulajdonos, családtag állt be a pult mögé. Néhány üzletben perdöntőnek nevezték a tegnapi napot, hogy az meghatározza, a jövőben kinyitnak vagy zárva tartanak.

Noha több, közel harminc bolt tulajdonosa is úgy döntött, hogy nyitva lesz vasárnaponként a békéscsabai Csaba Centerben, kora délután csak lézengtek az emberek a bevásárlóközpontban, szinte kihalt volt. Néhányan az ebédet fogyasztották a gyorséttermi részen, esetleg a kávézóban foglaltak helyet, páran a mozi előtti résznél várták a film kezdetét.

"Borzasztó kevés, hogy csak minden ötödik üzlet van nyitva, eléggé lehangoló a látvány" – mondta az egyik második emeleti bolt tulajdonosa. Noha eleinte nem akarta felhúzni a március 15-ét követő vasárnaponként a rolót, végül mégis úgy döntött, hogy tesz egy próbát – a kiadásai úgysem változnak. Elmondása szerint a délelőtti órákban betértek páran az üzletbe, illetve délután, amikor ismét volt mozi, szintén nőtt a forgalma.

"Már megérte kinyitni" – ecsetelte az eladó az egyik első emeleti boltban. Ő családtagként állt be a pult mögé tegnap. Hozzátette, hogy az alkalmazotti létszámon nem változtattak, viszont a munkaidő tekintetében szükség volt módosításra, mivel pénteken és szombaton tovább vannak nyitva – ami eddig egyébként meglátása szerint semmit sem jelentett.

"Még nagyon korai lenne messzemenő következtetéseket levonni ebből a napból. A szezon végén, úgy június-július környékén majd összegezzük a tapasztalatokat, megkérdezzük a vevőket, hogy van-e igény arra, nyitva legyünk vasárnap" – folytatta. Az egyik Csorvásról érkező törzsvásárló, aki vasárnap tért be az üzletbe, panaszkodott a zárva tartások miatt: amíg ugyanis gyermeke korrepetáláson volt, ő el tudta volna intézni a nagybevásárlást.

A bevásárlóközpontban a boltok többségén rács volt, azonban azokban az üzletekben sem volt tolongás, ahol kitették a táblát, miszerint vasárnap is nyitva tartanak. Egy másik első emeleti üzletben a tulajdonos elmondása szerint én voltam aznap a második betérő – az első még egy kislány volt, aki ha arra jár, mindig beszalad megnézni a kínálatot.

"Minek, kinek legyek nyitva?" – kérdezte az eladó, aki már azon gondolkodott, hogy hamarabb bezár, és megy haza. Legalább a családdal tudna kártyázni, nem pedig a számítógépen. Meglátása szerint még két vevő esetében is deficites lenne nyitva tartani, nagy valószínűség szerint ők másik nap is betérnének.

"Akik eddig a vásárlóim voltak, azok a vasárnap nélkül is azok lesznek. A zárva tartások miatt nem marad a pénz az emberek zsebében, hiszen elköltik az összeget másik nap, másik üzletben. A hangsúly ezentúl a szombatra helyeződik majd, ez látszott már az elmúlt három hétvégén is, nagyon erős volt a forgalom" – tette hozzá.

Ő egyébként azért döntött úgy, hogy nyitva lesz vasárnaponként, mert nem tudta, mire számíthat. Úgy véli, a békéscsabaiak nagyon bevásárlóközpont-centrikusak, sok mindent ott vesznek meg. A korábbi időszakban nem voltak rosszak megítélése szerint a vasárnapok, de a tegnapi negatív tapasztalatok után elgondolkodott azon, hogy jövő héten kinyisson-e.

Főleg a péksüteményt, a kenyeret vitték a boltban

Békéscsabán, az egyik belvárosban lévő élelmiszerbolt, illetve a mellette lévő trafik korábban éjjel-nappal nyitva volt. Immár azonban hétfőtől szombatig csupán reggel 6-tól este 10 óráig térhetnek be a vásárlók az üzletekbe, valamint a vasárnapi nyitva tartáson is rövidítettek.

– Hét napból nyolcat kell dolgozni – mondta az egyik eladó, aki családtagként állt be a pult mögé. Hozzátette, nagyjából akkora a forgalom, mint a korábbi vasárnapokon. A vevők mindent visznek, a legnagyobb kereslet a pékárura volt tegnap. Sajnálatosak nevezte, hogy hétköznaponként csak 6-tól lehetnek nyitva, ugyanis korábban már reggel 4 órakor is volt forgalom: akik korán mentek dolgozni, iskolába, frissen vitték a kiflit, péksüteményt.

– Eddig nem vagy csak ritkán fordult elő, hogy be kellett állni a kasszához – tették hozzá a mellette lévő nemzeti dohányboltban. Elárulták, hogy bizony csökkenteni kell az alkalmazotti létszámon, pontosan azért, hogy mostantól nem lehetnek „nonstop”, rövidült a nyitva tartási idő. A trafikban azt mondták, nem rossz a forgalom – tegnap kora délután percenként betért valaki –, de még nagyobbra számítottak előzetesen.

– Hét napból nyolcat kell dolgozni – mondta az egyik eladó, aki családtagként állt be a pult mögé. Hozzátette, nagyjából akkora a forgalom, mint a korábbi vasárnapokon. A vevők mindent visznek, a legnagyobb kereslet a pékárura volt tegnap. Sajnálatosak nevezte, hogy hétköznaponként csak 6-tól lehetnek nyitva, ugyanis korábban már reggel 4 órakor is volt forgalom: akik korán mentek dolgozni, iskolába, frissen vitték a kiflit, péksüteményt.

– Eddig nem vagy csak ritkán fordult elő, hogy be kellett állni a kasszához – tették hozzá a mellette lévő nemzeti dohányboltban. Elárulták, hogy bizony csökkenteni kell az alkalmazotti létszámon, pontosan azért, hogy mostantól nem lehetnek „nonstop”, rövidült a nyitva tartási idő. A trafikban azt mondták, nem rossz a forgalom – tegnap kora délután percenként betért valaki –, de még nagyobbra számítottak előzetesen. Fotó: Lehoczky Péter, Békés Megyei Hírlap Fotó: Lehoczky Péter -->

vasárnapi nyitvatartás fogyasztói szokások kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek