Cégvilág

Tizenöt Paksnyi kapacitás eshetett volna ki a napfogyatkozás miatt

Nem okozott üzemzavart az európai villamosenergia-ellátásban a napfogyatkozás, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködésének köszönhetően - közölte a cég.

Az előzetes számítások 30 gigawatt (a Paksi Atomerőmű teljesítményének tizenötszöröse) villamosenergia-termelő kapacitás kiesésére számítottak, így a rendszerirányítók növelték a gyorsan mozgósítható tartalékkapacitásaik mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségek kérdését (víztározós erőművek használata, napelem termelés koordinált leállítása, újraindítása, stb.) és felkészültek egymás azonnali, villamos energiával történő kisegítésére.

A közlemény szerint napfogyatkozás okozta termeléskieséssel elsősorban a nagyszámú napelem-telepekkel rendelkező országok esetében - Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország - lehetett számítani, azonban az együttműködésnek köszönhetően nem volt probléma Európa átviteli hálózatán.

napfogyatkozás energia
Kapcsolódó cikkek