Cégvilág

Gyors segítséget kér a Magosz a kárpátaljai gazdák számára

Gyors segítséget kér a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a kárpátaljai gazdák számára, a háborús körülmények miatti esetleges humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében - jelentette be a Magosz elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Jakab István elmondta: Kárpátalján a megművelhető, mintegy 1 millió hektár föld több mint fele parlagon van, a gazdák ugyanis nem tudják megművelni. Nincs sem vetőmag, sem műtrágya, sem növényvédőszer, de még üzemanyag sem a gépek működtetésére.
Ezért arra kéri a Magosz a magyar gazdálkodókat, hogy segítsenek, ha lehet gyorsan a nagyon rossz helyzetben lévő kárpátaljai nemzettársaikon. Elsősorban pénzadományokat várnak, mivel a természetbeni adományokat körülményes átjuttatni az ukrán határon - mondta Jakab István.
   
A Magosz elnöke elmondta: a segítségre azért is szükség van, mert csak élelmiszer-segélyekkel a kárpátaljai helyzeten nem lehet segíteni, mivel az emberek nagy tömegei csúsztak le a mélyszegénység szintjére. Ezen pedig a mezőgazdasági termelés újraindításával lehet leginkább segíteni, mert az nemcsak élelmiszerhez juttatja a helyben élőket, hanem munkahelyeket is teremt, és sok embernek megélhetést is biztosít - mondta.

Közölte, a Magosz a napokban már bankszámlát nyitott, a részletekről a gazdaszervezet honlapján lehet tájékozódni. A számlára eddig már valamivel több mint kétmillió forint adomány érkezett. Az első adományt a tervek szerint jövő pénteken adják át Kárpátalján. Az elosztásban a helyi egyházak és az ottani magyar gazdaszervezetek képviselői is közreműködnek.
   
Az esetleges természetbeni adományok eljuttatásában pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyújt segítséget. Emellett a segélyakcióban, amely ez év őszéig biztosan eltart, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) munkatársai is közreműködnek - mondta a Magosz elnöke.


 

Magosz háború katasztrófa gazdák Kárpátalja humanitárius
Kapcsolódó cikkek