Cégvilág

Minden támogatást megkapott a lefoglalt ETO Park

Kívülről-belülről, az alapkőtől a szálloda csillagozásáig minden részletét ismerte és támogatta az állam a Quaestor-botrány miatt lefoglalt ETO Parknak.

Az ETO Park hotel ugyanúgy várja vendégeit a húsvéti hosszú hétvégére, mintha a Quaestor-ügy folyományaként a nyomozó hatóság nem foglalta volna le az egész ETO Parkot és a győri stadiont. A szálloda szobáiból akár a szombati bajnoki mérkőzést is meg lehet majd tekinteni.

Maga az ETO Park a weboldala megfogalmazása szerint több épületből álló multifunkciós központ: magában foglalja a stadiont, az edzőközpontot, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiát és kollégiumot, valamint a sport-, szórakoztató és kereskedelmi központot, a négycsillagos business szállodát és a körülötte lévő teljes infrastruktúrát. Az élményközpont nem kicsi, bruttó 40 ezer négyzetméter alapterületű, működik benne Alexandra könyvesbolt, posta és kormányablak is.

Az ETO Park alapkövét még együtt tette le 2007-ben Borkai Zsolt Győr fideszes polgármestere és a Quaestor-főnök Tarsoly Csaba, a beruházáshoz az önkormányzat minden segítséget megadott.

A lefoglalás annyit jelent, hogy a tulajdonos nem rendelkezhet az érintett fölött, vagyis nem adhatja el, nem cserélheti el és nem adhatja bérbe – de használni azért lehet. Ha a Quaestor-ügy miatt végül értékesíteni kellene, akkor meglehetősen nehéz feladat lenne az egészet, mint egy csomagot egyben eladni. Így például nem lehet kizárni, hogy a stadion Stadler akasztói létesítményének sorsára jut, amelyet még mindig 220 millió forintért árulnak. A 2012 júliusában megnyitott szálloda építését a magyar állam és az 250 millió forinttal támogatta, majd pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőjét is magába foglaló bizottság ítélte meg neki a csillagokat, tehát a legalább 30 milliárd forintos beruházással felhúzott ETO Parkot kívülről-belülről, az építkezés kezdetétől tökéletesen ismerte az állam. A Quaestor-csoport beágyazottságát jól mutatja, hogy Tarsolyné Rónaszéki Erika, a társaság idegenforgalmi és hotel management igazgatója 2013-ban még szerepelt a turizmus top50 legbefolyásosabb embereiből összeállított listán.

A TripAdvisor utazási alkalmazás ötödik legjobb győri hotelként ajánlja a házat, főleg az üzleti utazóknak, mert az Audi győri gyárától mindössze 500 méterre fekszik (de fő profiljába tartozik a nemzetközi kézilabda-, illetve kosárlabdatornák csapatatainak elszállásolása is). A győri költségvetés a mintegy 320 ezer vendégéjszaka után 143 millió forint idegenforgalmi adóval gyarapodhat (2009-ben még 187 ezer, 2012-ben viszont már 358 ezer vendégéjszakát könyveltek el a helyi szállodák). A megyeszékhelynek mintegy 60 említésre méltó szálláshelye van, összesen közel 3 ezer férőhellyel. Négycsillagos a legmagasabb kategóriájú szálloda, abból is kevés van, pedig az ennél magasabb szegmensben is igény mutatkozik. Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 504 ezer vendég 1133 ezer éjszakára szállt meg. A forgalom legnagyobb hányadát Németország (34 százalék) és Ausztria (18 százalék) állampolgárai adták.

Bár még egyáltalán nem biztos, hogy lakat kerül az ETO Parkhoz tartozó szállodára, van rá esély, hogy a szellemhotelek népes táborát gyarapítja majd. Ide tartozik a több mint 20 éve üresen álló, egykori rózsadombi SZOT-szálló, a Rác fürdőhöz hozzácsatolt 72 szobás luxushotel, több hotel a Római-parton, de a Balatonnál is akad romokban heverő, egykor szebb napokat látott szálloda.

A Mátrát is meghódították

A Quaestor-csoport első szállodája, a 2011-ben megnyílt, négycsillag superior besorolású Lifestyle hotel Mátraházán 114 szobával. Az egykori Bérc hotelt újították fel és alakították át minden igényt kielégítő hegyvidéki életmódszállodává, 400 millió forint uniós támogatást is felhasználva. Nem olcsó itt egy éjszaka, mintegy 50 ezer forint a legolcsóbb variáció. Jelenleg is keresnek munkatársakat, a recepciósnak például a számlázáshoz, pénzkezeléshez és ügyviteli feladatokhoz is értenie kell, de szakácsot, felszolgálót és szobaasszonyt is felvennének fiatal, dinamikus csapatba.


ETO Park quaestor-ügy
Kapcsolódó cikkek