Cégvilág

Kezdődik a Google-show

Új Android operációs rendszer, viselhető technológia, virtuálisvalóság-eszközök, otthoni megoldások – többek között ezekkel kapcsolatos hírekre számítanak a technológiai ipar szakértői a Google ma kezdődő I/O konferenciája kapcsán. Újabb részletek derülhetnek ki a vállalat tervezett mobilszolgáltatásáról is

Várhatóan holnap mutatja be legújabb Android operációs rendszerét az I/O konferencia keretében a Google. A rendezvényt indító két és félórás előadásban valószínűleg ez a termék kapja majd a legnagyobb figyelmet, de az előzetes várakozások alapján a viselhető technológia, az önmagukat vezetni képes járművek és talán még a mobilszolgáltatás is terítékre kerül.

Az I/O kapcsán már hetek óta megy a találgatás, hogy mivel készül idén a Google, és néhány dolgot már lehet sejteni. Így például az egyelőre Android M-ként ismert operációs rendszer kapcsán legtöbben arra számítanak, hogy a megjelenésben jelentős változásokat hozó Lollipop után ezúttal a finom részletekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Ennek megfelelően megszüntetik az apróbb hibákat, és a hírek szerint több olyan módosítást is végrehajtanak az operációs rendszerben, amelyek révén csökkenhet a mobilkészülékek energiafogyasztása.

Emellett valószínűleg sokkal alaposabban tudják majd szabályozni a felhasználók, hogy az egyes alkalmazások milyen információkhoz férhetnek hozzá. A Play-ből – a Google mobilalkalmazás áruháza – letöltött applikációk esetében persze eddig is adott volt ez a lehetőség, de ez az opció többnyire abban merült ki, hogy vagy elfogadta a felhasználó a felkínált feltételeket, vagy lemondott a program használatáról. A tervek szerint az új Androidban sokkal több beállítási lehetőség lesz majd az alkalmazások által elérhető adatok kapcsán. További újdonság lehet, hogy az új operációs rendszer már teljes körű támogatást nyújt az ujjlenyomat azonosításhoz.

Az előzetes várakozások szerint újdonságokra lehet számítani a hordható okoseszközöknél használt megoldásnál is. A Google nagyjából egy év mutatta be a többek közt okosórákhoz szánt Android Weart, amelyet várhatóan alaposan kibővítettek azóta, és még olyan pletykát is lehet hallani, hogy a nagy rivális Apple iPhone-jaival is képesek lesznek majd együttműködni a rendszert használó készülékek.

A Google egyik legizgalmasabb projektje a saját magukat vezető járművek fejlesztése, és könnyen elképzelhető, hogy ezen a fronton is mutat majd újdonságokat a vállalat. Az szinte biztos, hogy sok szó lesz arról, hogyan épülhet majd be az Android az autókba. De hasonlóan nagy figyelmet kaphat az idei I/O-n az okosotthonok kérdése. Bár a Google már a múlt év elején bejelentette a Nest Labs megvásárlását, a többek közt okos termosztátokat gyártó cég bekebelezését egyelőre nem követte komoly előrelépés az intelligens háztartás-koncepció területén. A következő két napban várhatóan erről is több derül majd ki.

Ahogyan további információkra számítanak sokan a társaság mobilszolgáltatása, a Project Fi kapcsán is. Az egyértelmű, ha egy Google-méretű cég megjelenik egy piacon, az alapvető változásokat hozhat, ráadásul a vállalat koncepciója igen izgalmas Virtuális mobilszolgáltatóként a Sprint és a T-Mobile hálózatán kínálnák a szolgáltatást, és havonta 20 dollártól indulnak a korlátlan beszélgetési lehetőséget tartalmazó csomagok árai, az adatforgalom után pedig a használat függvényében kell majd fizetni. Mindezt úgy kínálja a cég, hogy hűségidőre sem kell elkötelezniük magukat a felhasználóknak.

Izgalmas eszközök

Az előzetes várakozások alapján kevésbé tűnik valószínűnek, hogy a Nexus szériából új okostelefont mutasson be a Google, ugyanakkor azt már többen elképzelhetőnek tartják, hogy az olcsó számítógépek közé tartozó Chromebook-ból jön újabb változat. Meglepetést okozna, ha nem mutatna be valamilyen, a virtuális valóság megjelenítéshez kapcsolódó eszközt a vállalat. A nagy kérdés, hogy mi lesz a Google Glass-szel, a mostani I/O-n támasztják fel az okosszemüveg projektet, vagy még várni kell erre.


operációs rendszer mobil Google
Kapcsolódó cikkek