Cégvilág

Kezdődik az energiaspórolás

Évi másfél százalék új energia-megtakarítást kell elérni 2020-ig a most megjelent törvény szerint. A kormány több eszközzel is a megtakarítás irányába terelheti a piaci szereplőket: adókkal, pénzügyi támogatással, tájékoztatással és szabályozással. Szigorú lesz a megtakarítások auditálása, ahogyan azok auditálókra vonatkozó előírások is.

Megjelent az évi másfél százaléknyi új energia-megtakarításhoz vezető utat részletező energiahatékonysági törvény, amelyet az Országgyűlés május 12-én fogadott el. A megtakarítás a 2014. január 1. és 2020. december 31-ig terjedő évekre vonatkozik, és csak látszólag kis mértékű: nem számítható bele semmi olyan intézkedés hatása, amelyet valamely uniós kötelezettségnek vagy szabályozásnak való megfelelés teljesítése során ér el a gazdálkodó szervezet. Az is csak egyszer vehető figyelembe, ha egy megtakarítás több szakpolitikai intézkedés eredménye. A teljesítésről minden év január 31-ig jelentést kell készíteni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) számára.

A megtakarítás jelentős része az épületek energia-kibocsátásának csökkentésével érhető el, amihez a három évente frissítendő épület-energetikai stratégia ad útmutatót. Mint épülettulajdonosra, a kormányra közvetlen feladat is jut: gondoskodnia kell az évente a felújítási kötelezettség alá eső épületek 3 százalékának az előírt minimumkövetelmények szerinti felújításáról. Ez most a legalább 500 négyzetméteres, de július 9. után már a legalább 250 négyzetméteres épületekre is vonatkozik, de kivételnek számítanak (egyedi megoldást kívánnak) a hitéleti célú, a műemlékvédelmi védelem alatt álló, a fegyveres erők és a nemzetvédelmi célú építmények.

Másik fontos megtakarítási terület a távhőtermelés fejlesztése, kiemelten pedig a kapcsolt (együttes áram- és hőtermelés) és a hulladékhő újrahasznosítása. Bővíteni kell a hőszállítás rendszereit és segíteni, hogy minél több termelő csatlakozhasson rájuk. Jobban ki kell használni a háztartási kiserőművekben rejlő lehetőségeket, a felsoroltakban rejlő lehetőségek felmérése és jogszabályi hátterének előkészítése elsősorban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal feladata.

Az energiahatékonyság területén aktív szolgáltatóknak és hitelezőknek rendszeresen frissülő honlapon kell tájékoztatniuk a piaci szereplőket az általuk nyújtott szolgáltatásokról, továbbá a kiskereskedelmi energia-értékesítőknek is online és ügyfélszolgálati energiatakarékossági információkkal kell segíteniük az érdeklődőket. (E tájékoztatási kötelezettséget be kell venniük az üzletszabályzatukba is.)

Az új energiahatékonysági elvárásoknak való megfelelést auditáltatni kell. A kötelező auditálást a nagyvállalatoknak először 2015. december 5-ig kell elvégeztetniük. Ez alól kivétel, ha az adott vállalat már rendelkezik megfelelő audittal. A tanúsítvány hiánya 2016. december 31. után bírságolható.

Az audit hiányát, vagy a valóságnak nem megfelelő tartalmát a MEKH akár 100 ezer forinttal is büntetheti. A büntetést meg is ismételheti, ha a megbírságolt szervezet az új határidőre sem tesz megfelelően eleget az előírásoknak, a bírság legfelső határa 15 millió forint.

Az energiahatékonyság javítása érdekében a törvény több eszközt is ad a kormánynak. vethető ki az energia-felhasználásra, a szén-dioxid kibocsátásra, használhatók pénzügyi ösztönzők, érvényesíthető a szabályozás ereje, a piaci szereplők pedig segíthetők képzéssel és tanácsadással.

Auditálás szigorú követelményekkel

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) magát a rossz szakvéleményt adó auditor vagy auditáló szervezetet megbírságolhatja, akár 100 ezer forintra is. Ismétlődő esetekben a legvégső büntetése az auditálás megtiltása. A törvény több paragrafuson keresztül sorolja, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük az auditálást végzőknek. Az auditoroknak az arra kijelölt regisztráló szervezet vizsgáztatja, és a MEKH felügyeletével, sőt, a felkészítésükre köteles a törvényben rögzített feltételek mellett tanfolyamokat is szervezni. (A tanfolyamon viszont nem kötelező részt venni.) A regisztráló szervezetek öt évre adnak ki engedélyeket.


takarékosság energiaspórolás
Kapcsolódó cikkek