Cégvilág

Paks II. Multi-D-ben

Több mint 11 ezer kivitelezési szempont összehangolásával optimalizálja majd Paks II. megépítését az a Multi-D nevű program, amely garantálja a határidők és a költségkeret tartását. Nemrég Rosztovban még egy határidő előtti blokk-átadást is lehetővé tett.

Olyan új, sokdimenziós megoldást vet be az új paksi blokkok tervezése során a fővállalkozó orosz NIAEP társaság, amely lehetővé teszi az tervek pontos, a költség- és az időkereten belüli megvalósítását, a kivitelezési folyamat optimalizálását. Paks II. tervezésekor több mint 11 ezer szempontnak kell megfelelni.

A Multi-D bevetésével például tavaly a megcélzott határidő előtt két hónappal sikerült átadni a rosztovi erőmű 3-as blokkját, de a rendszer más, bonyolult, nem nukleáris létesítmények tervezésére is bevethető.
A Multi-D képességeiről a fővállalkozó képviseletében Alekszej Szacsik tájékoztatta az újságírókat. A Nyijzsnij Novgorod-i tervezőiroda Multi-D kutatásért és marketingért felelős szakember elmondta, hogy a szoftverrendszer kifejlesztését 10 éves előkészítés előzte meg, de annak tökéletesítése természetesen soha nem áll meg.
Az atomerőmű tervezés első lépéseként egy háromdimenziós modell készül a létesítményről, amelynek alapján megszülethetnek a kivitelezési dokumentumot. Az anyagok, alkatrészek beszerzését elektronikus katalógus segíti, amely szintén tartalmaz háromdimenziós ábrákat is egyes termékekről. A beszállítók egy számukra kialakított felületen kommunikálhatnak a megrendelővel.
A Multi-D rendszerben maga a megvalósítás is nyomon követhető virtuálisan. E rendszerben az első három (tér) dimenzió folyamatosan egészül ki a további dimenziókkal, például a költségelemekkel és a határidőkkel, így összességében lehetővé válik a teljes projekt optimalizálása. Éppen ez az optimalizálás tette lehetővé a rosztovi blokk említett, határidő előtti átadását.
A 65 éves Roszatom hőenergiaipari kivitelezésekkel jelent meg a piacon. Ma már az atomszakma számos ágában jelen van, így aktív a nukleáris fűtőanyagok előállításában és újrahasznosításában, de a kísérleti reaktorok fejlesztésében is. Rendelésállománya több mint 100 milliárd dollár.
Cikkünk a holnapi Világgazdaságban

paksi NIAEP
Kapcsolódó cikkek