Cégvilág

Évi ötvenezret költ egy átlag család magánorvosra

A szakorvosok fele dolgozik magánrendelésen is – emelte ki Kertész Balázs, a Szinapszis Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaság konferenciáján.

„Megvan a fizetőképes kereslet Magyarországon, illetve bővül is az egészségügyi magánellátásra vonatkozóan” – kezdte előadását Kertész Balázs. A Szinapszis Kft. kutatásai szerint az emberek 70 százaléka ad vagy adna hálapénzt az orvosoknak, de elsősorban a megfelelő minőségű szolgáltatás „megvásárlása” miatt. 30 százalék kizárólag állami egészségügyi ellátóhoz fordulna, vagy azért mert drágának tartja a magánellátást, vagy azért mert elvi kérdésként tekint erre, miszerint azért fizet tb-t, hogy ne kelljen külön fizetnie az ellátásért.

A kutatások szerint az emberek fele vett igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást egy éven belül. Az átlagos háztartás 50 ezer forintot költ évente magánorvosra és egyéb gyógymódokra.

Az orvosokkal kapcsolatos felmérések azt mutatják, hogy jelentős csökkenést érzékelnek a kapott hálapénz összegében. Ezzel párhuzamosan nem tartják hosszú távon fenntarthatónak a hálapénz intézményét, számukra és a betegek számára is megalázónak véli az orvosok többsége, 20 százalékuk már most sem fogad el senkitől hálapénzt. A szakorvosok 53 százaléka dolgozik magánrendelésen (is). Megközelítőleg 20 százalékuk rendelkezik saját weboldallal, és további 20 százalék tervezi ezt. A magánpraxis indítás (magánklinikába bedolgozás) komoly alternatívája a külföldi munkavállalásnak – emelte ki Kertész Balázs.

Kertész Balázs magánellátás magánorvos Világgazdaság konferencia
Kapcsolódó cikkek