Iglódi László, a járatokat üzemeltető Green Travel értékesítési vezetője az első gép indítása alkalmából az MTI kérdésére elmondta: a török Freebird Airlines Airbus A320-as gépein 180 utast visznek Törökországba. Az idei nyárra tervezett 12 járat töltöttsége mintegy 70 százalékos, de a következő hetekben induló gépek már gyakorlatilag megteltek.
    
Az idei járatokkal összesen 2100 utast tudnak szállítani, de ha igény mutatkozik, meg is hosszabbítják a szezont.
    
Kepli József János, a repülőteret üzemeltető Hévíz alpolgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: a járatindítás azt is mutatja, hogy nemcsak a beutazó forgalom miatt van szükség a repülőtérre, de a kiutazók miatt is fontos a működtetése. Megjegyezte, hogy az idei szezonban visszaesett orosz forgalom miatt is jelentősége van a törökországi chartereknek, hiszen ezzel némileg ellensúlyozni lehet a kieső utasszámot.
    
Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a repülőtér idei forgalmában az orosz gépek kiesését némileg ellentételezi a német járatok és a kisgépes forgalom erősödése is. A meglévő németországi járatokon ugyanis a tavalyihoz képest eddig több utas foglalt helyet, és a korábbiakhoz viszonyítva nőtt a néhány személyes gépek száma is.

    
Elmondta még, hogy a következő járatokkal ellentétben a Freebird Airlines gépe az első útján nem közvetlenül Sármellékre jött, a török légitársaság ugyanis Antalyából először Budapestre szállított utasokat. A Liszt Ferenc repülőtéren néhány Törökországba induló utast a fedélzetére vett, majd így érkezett meg 25 perc alatt Sármellékre, ahonnan már teljes telítettséggel indult a török tengerparti üdülőhelyre.