A háziorvosok 20 év után sem rendelkeznek olyan körülményekkel, amelyek egy valódi vállalkozáshoz szükségesek – mondta Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke.

„Egyfajta kvázi vállalkozói helyzetben vagyunk, a gazdálkodó szabadságunk megvan, de ehhez egy alulfinanszírozott helyzet párosul” – jegyezte meg. Kiemelte: bár a kórházak konszolidációjáról hallunk mindig, az alapellátásban is természetesen képződik hiány. „Én viszont csak úgy tudom a hiányt eltüntetni, ha egyfajta önkizsákmányolást végzek, és a napi 8 helyett 12-14 vagy akár 16 órát dolgozok, ügyeletet vállalok, vagy egyéb magánellátásból juttatom bevételhez a vállalkozásomat. Ez tömi be azt a hiányt, amit a szektor alulfinanszírozása okoz” - mondta. Szerinte a jelenlegi finanszírozási mérték duplája kellene ahhoz, hogy rentábilisan tudjanak működni a háziorvosi vállalkozások.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta: esetükben a segédeszközök terén látni problémát. „Most is dolgozunk az államtitkársággal azon, hogyan lehetne racionalizálni az ellátás ezen szegmensét. A jelenlegi helyzet ugyanis az, elvárják a cégektől, hogy kiszolgálják a betegeteket, de nem teremtik meg ennek finanszírozási alapját, így vesztességgel vagyunk kénytelenek forgalmazni az eszközöket, ami nem tartható fenn sokáig” – hangsúlyozta. Kiemelte: nyugati színvonalú eszközökkel történik a gyógyítás, aminek ára van, a cégek viszont nem tudnak veszteséggel működni. Elismerte, hogy nagy segítség lehet a szektor számára a folyamatban lévő 60 milliárd forintos kórházi adósságkonszolidáció. Ami a jövő évi költségvetés tervezetét illeti, kiemelte, hogy a gyógyászati segédeszköz-ellátás terén nominál értékben nő a rendelkezésre álló forrás mértéke.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a patikák financiális helyzetével kapcsolatban elmondta: reméli, hogy tovább tart majd az elmúlt 2-3 évben tapasztalt javulás a veszteséggel működő gyógyszertárak száma tekintetében. A jövő évi költségvetés tervezete szerint mindenesetre az ágazat lényegében ugyanolyan forrásokkal számolhat, mint idén – tette hozzá.