Veszített lendületéből a magyarországi járműpiac májusban – többek között a bázishatás miatt –, de még így is 10 százalék feletti volt a növekedés az év első öt hónapjában – közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse adatai alapján.

Az idén májusi eladási adatok alapján 5867 személyautó talált gazdára, ez 2,2 százalékkal haladja meg az előző év májusában mért adatot. Ezzel párhuzamosan a motorkerékpárok értékesítése 14 százalékkal, 271 darabra nőtt. A kisteherautókból 1217 darab fogyott májusban, ami 11,3 százalékos visszaesést jelent éves szinten. A nagyteherautók eladása 16 százalékkal 304 darabra csökkent tavaly májushoz képest, a buszoknál pedig 46 százalékos volt a visszaesés, ami 44 darabos idén májusi eladást jelentett.

A januártól május végéig tartó öt hónapos időszak adatai a legtöbb kategóriában növekedésről tanúskodnak. A személyautók értékesítése közel 11 százalékkal 29 669 darabra nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A kisteherautókból az idei év első öt hónapjában 6720 kelt el, ami 17 százalékos bővülést jelent, a nagyteherautóknál 25 százalékkal 2150 darabra nőttek az eladások.

– Bár a májusi adatok több kategóriában megtorpanásról tanúskodnak, az öthavi adatok szerint még mindig bővülőben van a járműpiac. A korábbi hónapokban látott látványos fejlődéstől valamelyest elmaradó növekedés többek között azzal magyarázható, hogy eleve magas volt a bázis, tehát egy évvel ezelőtt is sok autót értékesítettek a kereskedők – közölte a friss adatok alapján Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.