Cégvilág

Milliók csaptak le azonnal a Windows 10-re

Mindössze 24 óra alatt több mint 14 millió számítógépre telepítettek a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows10-et.

A társaság múlt szerdán tette elérhetővé a megoldást, és egy blogbejegyzésben számoltak be az első nap tapasztalatairól. A cég tájékoztatása szerint korábban nem tapasztalt érdeklődés mutatkozik az új operációs rendszer iránt, és az eddigi visszajelzések a felhasználók részéről túlnyomó többségében pozitívak voltak.

Ahogyan azt már néhány hete lehet tudni, a Microsoft nem egyszerre teszi elérhetővé mindenki számára az új rendszert, hanem hullámokban valósítja meg a frissítést. Ez érthető is, hiszen a megoldást ingyen kapó, jelenleg a 7-es és 8.1-es Windows verzióval rendelkező felhasználók száma több százmillió.

Ha csak tíz százalékuk próbálta volna meg rögtön az első órákban frissíteni rendszerét, egész biztosan hatalmas káoszhoz vezetett volna. A problémák elkerülése érdekében a társaság a következő hetekben is csak fokozatosan teszi elérhetővé a Windows 10-et a már regisztrált felhasználók számára. A cégnél azzal számolnak, hogy 2-3 év alatt összesen egymilliárd eszközre telepítik majd a rendszert.

A legújabb Windows több szempontból is különleges. Egyrészt az egymilliárdnyi készülék azért nem tűnik túlzásnak, mert azt a megoldást a pc-k mellett a mobileszközökön, illetve játékkonzolokon is lehet majd futtatni. De abból a szempontból is speciális ez az operációs rendszer, hogy a felhasználók jelentős része ingyen juthat majd hozzá. A Microsoftnál azzal számolnak, hogy az alkalmazások extra funkcióiból, illetve a szolgáltatásokból pótolják majd ki az így kieső bevételt.

A Windows 10 bevezetését övező figyelmet a gyártók is igyekeznek kihasználni. A Lenovo már bejelentette, hogy megkezdi az új operációs rendszerrel ellátott eszközök forgalmazását is. A Microsoft is utalt arra, hogy a több mint 14 millió készülék között akad olyan is, amelyen nem frissítették a régi megoldást, hanem már az újjal vásárolták meg.

A világ vezető szoftvercége több újítást is bevezet a Windows 10-nél. Így például a Cortana nevű digitális asszisztens is része a rendszernek, valamint egy teljesen új internetböngésző, az Edge. De a biometrikus azonosításhoz szükséges megoldásokkal is ellátták az alkalmazást, igaz ezek használatához megfelelő eszközök is kellenek.

A Microsoftnak komoly szüksége lenne egy nagy sikerre, a vállalat számára ugyanis számottevő kihívást jelent a Nokia tavaly megvásárolt mobiltelefongyártó részlege. Az ügylet miatt az április-júniusi időszakban 7,5 milliárd dollárnyi értékcsökkenési leírásra kényszerült a cég, emellett további több százmillió dollárt vittek el az átszervezés költségei.

Ezek miatt a vállalat 3,2 milliárd dolláros veszteségről számolt be a júniusban zárult üzleti negyedévben, míg egy évvel korábban még 4,6 milliárd dollár volt a nyereség. A társaság néhány hete jelentette be azt is, hogy 7800 pozíciót megszüntetnek, elsősorban a mobiltelefongyártó részlegnél.

Windows 10 Microsoft
Kapcsolódó cikkek