A General Electric vissza akar húzódni a pénzügyi szektorból, a Goldman Sachs viszont erősíteni akar, így mindkét fél elégedett lehet a múlt héten bejelentett megállapodással, amelynek értelmében a GE Capital Bank eladja online betéti platformját a Goldman-csoporthoz tartozó GS Banknek. A jóváhagyásra váró ügylet feltételeit a MarketWatch szerint nem közölték, csak azt, hogy összesen 8 milliárd dollárnyi online betét, illetve megtakarítási számla, valamint ugyanekkora értékű brókeri betéti certifikát kerül át a GS-hez.

A GE Capitalnek ez megkönnyíti, hogy kivonuljon az egyesült államokbeli banki tevékenységből – hangsúlyozta közleményében Keith Sherin vezérigazgató. Ezzel jelentősen csökken az USA felügyeleti hatóságainak a befolyása is a GE Capital felett; az anyavállalat GE korábbi nyilatkozatai szerint el akarják érni, hogy csak annyi pénzügyi érdekeltségük maradjon, amennyi az ipari konglomerátum finanszírozásához kell. Ennek érdekében összesen mintegy 200 milliárd dollár értékű pénzügyi vagyontól válnak meg, a múlt héten jelentették be például az egészségügyi finanszírozó egység eladását is (a GE Capital érdekeltsége volt Magyarországon a ma állami kézben levő Budapest Bank).

A GE-nek komoly nehézségeket okozott a 2008-as válság idején a pénzügyi érdekeltsége, ráadásul az azóta kidolgozott szabályozás szerint a GE Capital rendszerszintű fontosságú nak számítana – emlékeztetett a Bloomberg –, ami szorosabb felügyeleti előírásokkal jár, amitől az anyavállalat szabadulna. Ezzel együtt a pénzügyi érdekeltségek céltudatos leépítése az utóbbi idők fejleménye: két éve a GE még 6,4 milliárd dollár értékű betétet vett át a MetLife-tól, miután az USA legnagyobb életbiztosítója már akkor nekilátott a karcsúsításnak.

A GS Bank az ügylettel egyrészt némi olcsó finanszírozási forráshoz jut, másrészt újabb lépést tesz a lakossági szektor felé. A Goldman Sachs befektetési bank a pénzügyi válság idején alakult át banki holdingtársasággá, hogy hozzáférhessen a Federal Reserve által nyújtott rendkívüli finanszírozási forrásokhoz. Ez szorosabb felügyeleti ellenőrzéssel jár, viszont így a GS betéteket gyűjthet, illetve hitelezhet. Mindkét tevékenysége sokat erősödött: 2008-tól idén június végéig a betétállománya több mint háromszorosára, 89 milliárd dollárra nőtt, a kihelyezett hitelei pedig az utóbbi két évben megduplázódtak, idén június végén 56,4 milliárd dollárra rúgott az állomány.