Cégvilág

A The Economist is elkelt, az Exor lett a befutó

lappiac Az Agnelli család lesz a The Economist Group legnagyobb tulajdonosa, miután a Pearson-csoport eladta a brit gazdasági hetilapot is kiadó csoportban levő tulajdonrészét. A FIAT tulajdonosaként ismert olasz família pénzügyi holdingja, az Exor korábban a csoport 4,7 százalékát birtokolta, a tranzakció nyomán a cég részvényeinek 43,4 százaléka lett az övé. Közvetlenül az Exor 227,5 millió fontot fizetett a kiadó részvényeinek 27,8 százalékáért, ezen túlmenően a The Economist-csoport 182 millió fontért vásárolta vissza a Pearsonnál levő maradék részvényt, emelve ezzel a jelenlegi tulajdonosok részesedését.

A teljes tranzakció értéke 469 millió font, ami a Reutersnek nyilatkozó elemző szerint magasabb a piac által kalkuláltnál. A Pearson így elmondhatja, hogy a néhány hét alatt lezárt kilépése a lappiacról jó üzletnek bizonyult: július végén az 58 éve a kiadó tulajdonában levő Financial Timeson adtak túl, a japán Nikkei a pénzügyi lapért 844 millió fontot fizetett, az utolsó pillanatban ígérve rá 100 millió fontot az Axel Springer AG ajánlatára.

A mostani üzletet a The Economist-csoport részvényesei háromnegyedének, illetve a lapcsoport függetlenségét felügyelő szervezetnek kell jóváhagynia. Arról a javaslatról is szavaznak, amely alapján úgy módosítanák a cég szabályzatát, hogy egy részvényes legfeljebb a szavazati jogok 20 százalékával bírhat, és egyetlen tulajdonosnak sem lehet többségi részesedése.

A The Economist Group 46 millió font adózott eredménnyel zárta márciusban üzleti évét, 328 millió font árbevétel mellett, utóbbi 2012 óta folyamatosan csökken, elsősorban a nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetések elmaradása miatt. A Pearson üzleti eredményében 21 millió font származott a csoporttól. A The Economistnak az elmúlt évben mintegy 1,6 millió előfizetője volt (nyomtatott és online együtt), ebből származott a csoport bevételeinek több mint 50 százaléka.

Kapcsolódó cikkek