Cégvilág

Elfogytak a mediterrán utak

Fokozatosan javulnak az idegenforgalmi jelzőszámok: nőtt a vendégszám, az eltöltött éjszakák száma júniusban, és ötödével emelkedett a Magyarországra érkező angolok, franciák száma is. Bár a görög krízis alaposan megkeverte a lapokat, az utazási irodák szintén bizakodóak.

Több mint egymillió vendég 2,5 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken júniusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint: a vendégszám 6,7, a vendégéjszakák száma pedig 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korább mértéket. A turisták 13 százalékkal többet is költöttek szállásra, így az ebből származó bevételek meghaladták a 20,5 milliárd forintot, miközben a szállodák foglaltsága és az átlagár is emelkedett.

A tíz legnagyobb küldőországunk felénél két számjegyű növekedést mutatnak az adatok: az Egyesült Királyságból és Franciaországból mintegy 20 százalékkal többen érkeztek. A magyarok sem tétlenkedtek: 553 ezren közel 1,3 millió éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Előbbi 6,3, utóbbi pedig csaknem 4 százalékos növekedés, a szállásdíjbevétel közel 14 százalékkal emelkedett.

Reménykedhetnek a kiutaztatók is. „Talán valamivel jobb szezont zárhatunk ebben az évben, mint tavaly, de még mindig csak lépésről lépésre közelítünk a válság előtti szinthez. Az augusztus várhatóan nagyon jól fog sikerülni. A mediterrán térségbe charterjáratokkal szervezett üdülésekre már szinte lehetetlen helyet foglalni” – mondta lapunknak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottságának tagja. A kereslet összetétele nem változott érdemben: továbbra is az alacsony és a közepes árfekvésű utak viszik a prímet, az exkluzív célpontok – Bali vagy éppen Mallorca – aránya kisebb. A pihenni vágyók az irodák tapasztalatai szerint a szállodai tartózkodásoknál általában legalább félpanziós ellátásra fizetnek be.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a legtöbb magyar valószínűleg Görögországba utazott idén nyáron – sokan indultak buszos túrára, a szigetekre pihenni pedig charterjáratokkal. A toplista élén áll Törökország is, de népszerű Egyiptom, Málta és Horvátország – utóbbi sok esetben egyéni kiutazással –, és keresik a bolgár tengerparti szállodákat is. Egyelőre úgy tűnik, a szezon vesztese Görögország lett, Törökország, Spanyolország és Olaszország viszont profitált az athéni krízisből. Törökország vélhetően minden idők rekordját állítja majd fel ebben az évben a magyar piacon” – mondta a Világgazdaságnak Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák vezérigazgató-helyettese.

Bár az előfoglalási szezon jól kezdődött, június végén és július elején megtorpant a görög utak foglalási dinamikája, elsősorban a fenyegető államcsődről és a bankkártya-használati nehézségekről szóló hírek miatt. „A megállapodást követően és most viszont elképesztő, csaknem százszázalékos a foglaltság a görög szállodáinkban, illetve a repülőinken. A kérdés az, hogy meddig tart ki a lendület, hiszen tavaly még a szeptember is rendkívül jól sikerült. Augusztus utolsó hete a közelgő iskolakezdés miatt nehezen eladható, de tapasztalataink szerint ezt követően egészen szeptember végéig kitart még az utazási kedv.” – tette hozzá Komora Zoltán.

Az IBUSZ belföldi utazási számai arról tanúskodnak, hogy mintegy 10 százalékkal nőtt a kereslet tavalyhoz képest, és valamelyest emelkedett az eltöltött vendégéjszakák száma is: jelenleg fejenként 5,6 nap. „Egyre nagyobb arányban foglalnak magasabb minőségű szálláshelyeket belföldön is” – mondta Komora Zoltán. Nagy a forgalom a levegőben is: júliusban a HungaroControl légiforgalmi irányítói csaknem minden eddig mért rekordot túlszárnyaltak azzal, hogy összesen csaknem 111 ezer járművet navigáltak. A budapesti érkező és induló járatok száma is elérte a legmagasabb értéket 2011 novembere óta.

Mozgalmas ősz jöhet

A MUISZ-nál arra számítanak, hogy a főszezon az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan véget ér az iskolakezdéssel, de szeptemberben és októberben még élénk forgalom és utószezoni foglalások várhatók, főként a mediterrán országok felé. Télen pedig már ismét az egzotikus célpontok – Mauritius, Seychelle-szigetek –, valamint a síutak kerülnek a középpontba.

Ősszel főként az idősebbek és azok utaznak, akiknek a munkája nem engedi meg, hogy a nyári turisztikai főszezonban pihenjenek. Biztatóak ugyanakkor a külföldi városlátogató kirándulások foglaltsági adatai. Az IBUSZ-nál akadnak Prágába, Párizsba, Rómába, Londonba induló utak szeptember és október végén, amelyekre már el is fogytak a helyek. Az eddigieknél korábban kezdték el foglalni az utasok a téli egzotikus üdülőhelyeket is.

Ősszel főként az idősebbek és azok utaznak, akiknek a munkája nem engedi meg, hogy a nyári turisztikai főszezonban pihenjenek. Biztatóak ugyanakkor a külföldi városlátogató kirándulások foglaltsági adatai. Az IBUSZ-nál akadnak Prágába, Párizsba, Rómába, Londonba induló utak szeptember és október végén, amelyekre már el is fogytak a helyek. Az eddigieknél korábban kezdték el foglalni az utasok a téli egzotikus üdülőhelyeket is. -->

mediterrán utak turizmus
Kapcsolódó cikkek