Cégvilág

Mol Petrolkémia a TVK-ból

A TVK augusztus 1-jétől Mol Petrolkémia néven működik tovább, tevékenységei pedig beleolvadnak az anyavállalat feldolgozás- és kereskedelem-üzletágába. Tiszaújvárosban napokon belül sor kerül a 35 milliárd forintból épített butadiénüzem (első negyedévre ígért) műszaki átadására Pethő Zsolt igazgató tájékoztatása szerint.

Augusztus 1-jétől Mol Petrolkémia Zrt. néven működik a Mol 100 százalékos tiszaújvárosi leányvállalata, a TVK. A Mol Petrolkémia ettől a naptól márkanévként is megjelenik a piacon. A vegyipari leányvállalat tevékenységét az anyavállalat összevonja feldolgozás- és kereskedelem-üzletágáéval.

„A névváltoztatás a jéghegy csúcsa. Olyan komplex integrációs folyamat indult, amelynek révén hatékonyabb és eredményesebb petrolkémia jön létre a Mol Magyarország kereskedelem-feldolgozás üzletágának részeként” – mutatott rá a Világgazdaságnak a névváltoztatás hátterére a Mol Magyarország és feldolgozás ügyvezető igazgatója. Pethő Zsolt tájékoztatása szerint az üzletág új petrolkémiai termékeket fejleszt majd ki és dob piacra. A terület eddig is stratégiai fontosságú volt a Mol számára, amely az elmúlt időszakban Tiszaújvárosban költötte el a mintegy 100 milliárdos magyarországi beruházásának jelentős részét. Az integrációval a társaság szervezetileg és arculatilag is meghosszabbította „a kőolajtól a műanyagokig” tartó értékláncot.

Ezen értéklánc bővítésének fontos eleme az a 35 milliárd forintba kerülő butadiénüzem, amelyet az első negyedévben kellett volna átadni. A késés okára nem adott magyarázatot Pethő Zsolt, de megtudtuk, hogy a műszaki átadása augusztus legelejére várható, és a termelés is megindul még ebben az évben. „Európa egyik legmodernebb, legfenntarthatóbban működő, legnagyobb kapacitású butadiéntermelést végző üzeméről van szó. Évente mintegy 130 ezer tonnányi butadién előállítására képes ez az üzem. Már vannak megrendeléseink a termékre, és még az idén megkezdődhetnek a próbaszállítások is. A műgumi gyártásához szükséges alapanyagot előállító gyár mintegy 40 embernek ad majd munkát” – magyarázta.

A névváltoztatás előzménye, hogy a Mol tavasszal kizárólagos tulajdonosa lett az addig is majdnem egyedül általa ellenőrzött TVK-nak. A 100 százalékos tulajdonlásból adódó fő működési változás éppen a petrolkémia-üzletág folyamatainak fent említett integrálása. „Strukturálisan és operatívan is egy szervezetként működünk majd, hogy maximálisan kihasználhassuk, hogy egy csoportba tartozunk. Számos üzletági szinergia kínálkozik, e lehetőségeket folyamatosan vizsgáljuk. A Dunai Finomítóból például már így is rengeteg alapanyagot szállítunk Tiszaújvárosba, de ennél jóval több szinergiára van lehetőség. Mindet meg kell találnunk és ki kell használnunk. Ebben az új, egységes formában ez sokkal gördülékenyebben fog menni, amivel hatékonyságunkat növeljük. Az összeolvadás nem jár leépítéssel, mindenkire számítunk” – jelentette ki Pethő Zsolt.

A Mol Magyarország már ma is jelentős részét adja a Mol-csoport feldolgozás- és kereskedelem-üzletága eredményének. A terület hatékonyságát a Mol a közelmúltban lezárult Downstream Programmal javította, nemrég pedig elindította a 2017-ig tartó Next Downstream Programot is. Ez utóbbitól 120 millió dolláros EBITDA-javulást vár. További hatékonyságjavító eszközként említette az igazgató az üzemek takarékos működését célzó munkaprogramot.

Házon belül a cseh és a szlovák ENI-kutak

A Mol-csoport lezárta az ENI Downstream üzletének megvásárlását Csehországban és Szlovákiában, beleértve az Agip márkanév alatt működő kiskereskedelmi hálózatát. A tranzakció Csehországban 125, Szlovákiában 41 töltőállomást érint. A lépéssel a Mol Csehországban a második legnagyobb kiskereskedelmi szereplővé vált, míg Szlovákiában országszerte tovább növelte lefedettségét. Az Agip töltőállomások Csehországban többnyire Mol, Szlovákiában Slovnaft márkanév alatt működnek majd. Korábban a Mol-csoport már lezárta az ENI 42 töltőállomásának átvételét Romániában.


Kapcsolódó cikkek