Cégvilág

Veszteséget termel az idén a magyar csemegekukorica

Hiába tartozik Magyarország a világ legnagyobb csemegekukorica-exportőrei közé, az idén sok termelő veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni ezen a növényen. Tíz százalékkal, 33 ezer hektárra esett vissza 2014-hez képest idén a hazai csemegekukorica-termesztés területe. Az utóbbi években 450-500 ezer tonnára tehető magyar csemegekukorica-termés döntő hányada feldolgozókba kerül: kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves vagy morzsolt termék lesz.

A csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit Európa szinte összes országába exportálják. 2015-re az orosz embargó, valamint Oroszország és Ukrajna valutájának drasztikus leértékelődése jelentősen csökkentette az exportlehetőségeket – mondta Pereczes János, a Syngenta üzletágvezetője egy hajdúszoboszlói szakmai rendezvényen. Ennek hatására az elmúlt években tapasztalt növekedés 2015-re megállt, de a francia, szerb, moldáv és ukrán termelés a hazainál még nagyobb mértékben csökkent, Lengyelországban és Oroszországban is elmaradt a növekedés.

Az idén a termesztésben a legnagyobb gondot az extrém meleg időjárás okozta. Az átlagosnál kevesebb téli csapadék után a tavaszi, nyári csapadék mennyisége is csökkent. A szokatlanul meleg, kánikulai időjárás az öntözetlen területeken 25-50 százalékos terméskiesést okozott, de az öntözött területek állományát is megviselte.

A vetésterületek negyedének betakarítása után látható, hogy a feldolgozók többsége nem tudja felvásárolni a tervezett és szerződött nyersanyag-mennyiségeket, főként a legnagyobb termelési övezet, a Hajdúság aszályos időjárása miatt. Idén a termelők az utóbbi évek legalacsonyabb felvásárlási árain szerződtek a feldolgozókkal. Az öntözetlen területeken a csapadékhiány okozta alacsony termésátlagok, az öntözhető területeken a magas öntözési költségek miatt drámaian csökken a csemegekukorica jövedelmezősége, a gazdálkodók jelentős része veszteséggel zárhatja az idei termelést.

csemegekukorica
Kapcsolódó cikkek