Cégvilág

A Teslával versenyezne Európában a Panasonic

Háztartások teljes energiatárolását lehetővé tevő nagy akkumulátorokat dob piacra a japán társaság

Teljes otthonok energiaellátását megoldani képes akkumulátorok értékesítését kezdi meg Európában a Panasonic, elsőként Németországban, majd később a többi piacon is. Azt ugyanakkor egyelőre nem döntötte el a japán társaság, hogy pontosan mikor kezdik meg a speciális telepek forgalmazását a kontinensen. A napelemek által termelt energiát tároló akkumulátorok Japánban már kaphatók, és az eddigi tapasztalatok szerint a háztartások energiaszükségletének mintegy 70 százalékát képesek fedezni.

A távlati cél természetesen a százszázalékos arány elérése, és a Panasonic illetékeseinek tájékoztatása szerint már ettől sincsenek messze. Persze a földrajzi elhelyezkedés is nagymértékben befolyásolja a módszer hatékonyságát. A cégnél nem számolnak gyors sikerekkel, becsléseik szerint még a 2018-as évben is csak 83 millió dolláros bevételre tehetnek szert a Japánon kívüli piacokon az otthonok energiaellátását biztosító akkumulátorok értékesítéséből.

A Panasonic éppen egyik fontos partnerével kel versenyre. A cég szállítja ugyanis a Tesla elektromos autóihoz az akkumulátorokat, és az amerikai cég még májusban mutatta be saját megoldását az otthoni telepekre. A vállalat vezérigazgatója, pedig jelezte, hogy Németországot kulcsfontosságú piacnak tartják az új eszközük forgalmazásának szempontjából, hiszen világszinten is az egyik legfejlettebb országnak számít a hasznosításában. Kérdés, hogy a japán társaság lépése mennyiben befolyásolja majd a két cég együttműködését. A Panasonicnak jelenleg 39 százalékos részesedése van az elektromos autókba szánt akkumulátorok piacán, amely 2020-ra akár 30 milliárd dollárosra is nőhet. A cég vezető pozíciója azonban igen sérülékeny, hiszen azt főként legnagyobb megrendelőjének, a Teslának köszönheti.

Panasonic Tesla
Kapcsolódó cikkek