Mint a szakember elmondta, maga az ErP az angol nyelvű Energy Related Products megnevezés rövidítése, vagyis minden olyan termékre vonatkozik, amelynek igénybe vétele befolyást gyakorol az energiafelhasználásra.

Részben ezek termékek gyártása, használatának mikéntje vezet az uniós célkitűzések megvalósításához, az ezzel kapcsolatos hazai szabályokat egy 2011-es kormányrendelet forgalmazza meg. A konferencia témája ezen belül az az elvárás, amely szerint szeptember 26. után már csak a korábbiaknál magasabb hatásfokú gázkazánok helyezhetők üzembe.

A szakmában azonban sok a kérdés a megvalósítással kapcsolatban, mert nem minden esetben egyértelműek a fő fogalmakhoz köthető elvárások. Vita van például arról, hogy a forgalomba hozatal kire vonatkozik, vagy, hogy mely ponttól tekintendő egy berendezés rendeltetésszerűen használatba vettnek. Fontos, hogy lesz majd ökocímke is a kazánokon, a címke a berendezés környezetre gyakorol hatását tünteti majd fel.

Szilágyi László emlékezetett, hogy van a fenti rendeletnek egy módosító tervezete, amely bármely pillanatban hatályba léphet.