Cégvilág

Minden bedőlt hitelt átvehet az állam

Jelentősen kibővítette a Nemzeti Eszközkezelő mozgásterét a kormány: a bajban lévő jelzáloghiteleseken segítő szervezet tízezerrel több lakást vehet át és majdhogynem mindenkinek segíthet, aki hozzá fordul. A rászorulók köre kiegészült az alacsony jövedelműekkel.

Tízezerrel több ingatlant vehet át a Nemzeti Eszközkezelő – jelent meg a Magyar Közlönyben. A bedőlt jelzáloghiteleseken segítő szervezet a működéséről szóló rendelet módosítása szerint 35 ezer ingatlant birtokolhat majd 2017 végén – a korábbi szabályok 2015 végéig engedélyeztek 25 ezer ingatlant. Az alapvető szabályok nem változnak: az eszközkezelő abban segít, hogy a bedőlt adósok a lakásukban maradhassanak és azt bérelhessék tovább tőle, sőt, ha tudják, akkor hat éven belül vissza is vásárolhassák azt.

A mostani módosítással azonban kibővült azok köre, akik a szervezethez fordulhatnak. Eddig a lehetőség a gyermekes családok előtt volt nyitva, de részesülhettek a segítségben a nyugdíjban részesülők is. Most azonban a kör kiegészült: a szervezethez mindazok fordulhatnak, akiknél az egy főre eső jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát – ez ma 71 250 forintot jelent. Így minden bajba jutott alacsony jövedelmű háztartáson is segíthet az állami szervezet, függetlenül attól, hogy a családon belül nevelnek-e éppen kiskorú gyermeket, vagy van-e nyugdíjas.

eszközkezelő hitel jelzálog
Kapcsolódó cikkek