Cégvilág

Olajcsere akár másfél perc alatt

Nagyjából 20 percig tart manapság egy olajcsere, emelőre áll az autó, majd hagyni kell kicsöpögni belőle az olajat, le kell cserélni az olajszűrőt, majd pontosan betölteni a szükséges mennyiséget.

A Castrol szerint feleslegesen vesződünk ennyit a folyamattal, ráadásul az ő megoldásuknál még szerelőre sincs szükség, egyszerűen kivesszük a motortérből a fáradt olajat tartalmazó tartályt, majd berakjuk az újat friss olajjal. Természetesen a szűrő is a cserélhető házon belül van, úgyhogy azzal se kell vesződni. Noha pofonegyszerű a Nexcel névre keresztelt megoldás, a gyakorlati alkalmazása még jó néhány évet várat magára. Az ok: teljesen át kell alakítani hozzá a motorok olajozási rendszerét, nemcsak az olajszűrőt kell áthelyezni, hanem száraz karteres kenésre kell átállni, ez pedig mindenképpen megdrágítja az alkalmazást.

A Castrol úgy számol, öt éven belül megjelenhet az első sorozatgyártású autó, amely a Nexcel technológiát használja. Várhatóan egy nagy teljesítményű sportkocsiról lesz szó, nem pedig évente milliós darabszámban készülő tömegautóról.

Olajcsere
Kapcsolódó cikkek