Cégvilág

Terjednek az önkiszolgáló kasszák

Önkiszolgáló kasszákat telepített az IKEA is, a cél a várakozási idő mérséklése.

A Világgazdaság kérdésére a cég elmondta, az ügyfél-elégedettséget mérve azt tapasztalták, hogy a kasszáknál való várakozás az egyik leggyakoribb panasz a vevőik részéről.

A vásárlás gyorsítása érdekében ezért a svéd bútoráruház két hagyományos pénztár helyére négy darab terminált telepített, így kétszer annyi vevőt képesek kiszolgálni. Varga-Nagy Eszter, az IKEA PR-vezetője lapunknak kiemelte, az önkiszolgáló kasszák használatával az alkalmazottak ideje is jobban kihasználhatóvá válik, mivel négy terminál felügyeletéhez egy munkatárs jelenléte is elegendő.

A megoldást az elmúlt tizennyolc hónapban több országban is bevezették, a kezdeményezés az ügyfelek és az áruház dolgozói körében is sikeres volt. Az IKEA célja az, hogy minden hagyományos pénztár mellett egy-egy önkiszolgáló pont is nyíljon, ennek hatékonyságára a karácsonyi időszakban számítanak leginkább – közölte Varga-Nagy Eszter.

A Tesco már évek óta sikerrel üzemeltet gyorsfizető pontokat, külföldön több olyan áruházuk is van, ahol kizárólag önkiszolgáló pénztárakat vehetnek igénybe a vásárlók. A brit áruház lapunknak kiemelte, olyan áruházakban, ahol mindkét kasszatípus elérhető, körülbelül harmincszázalékos az önkiszolgáló pénztárakon átmenő forgalmi arány, melyet újabb terminálok telepítésével kívánnak tovább növelni. A 2010-ben bevezetett automatizált fizetési eszköz óta 209 magyarországi áruházukban összesen háromezer kasszát üzemeltetnek, amelyből 519 darab működik önkiszolgálóként. A Tesco lapunknak kiemelte, sokan már nagy kosárral sem állnak be a hagyományos kasszákhoz.

Az IKEA-ban tizenöt darabig engedélyezték a megvásárolni kívánt termékek számát, melyeket bank- és hitelkártyákkal lehet kifizetni, készpénzzel azonban nem. A soroksári áruházzal kapcsolatos kérdéseinkre a svéd bútoráruház képviselője lapunkkal azt közölte, nem bocsátkoznak találgatásokba harmadik magyarországi üzlet nyitási időpontjával kapcsolatban.

IKEA önkiszolgáló kassza Tesco
Kapcsolódó cikkek