Cégvilág

Van elég földgáz télire a hazai tárolókban

Az energetikai társaságok idén is felkészültek a téli szezonra, szeptember végén a hazai tárolókban több mint 3 milliárd köbméter földgáz volt - a betárolás jelenleg is tart -, tavaly télen a lakossági fogyasztók valamivel több mint 2,15 milliárd köbméter földgázt használtak fel - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel csütörtökön.

A biztonsági tárolóban lévő földgáz mennyiségéről a nemzeti fejlesztési miniszter rendelkezik, ennek mértéke a jelenleg hatályos jogszabály szerint 915 millió köbméter. 

Az elmúlt években a magyarországi fogyasztást fedezték az források, a hazai földgáztermelés, valamint a kereskedelmi tárolókban korábban elhelyezett földgázkészlet, a biztonsági tárolóban lévő készlet felhasználására nem volt szükség - közölték. 

A hivatal az ellátásbiztonság folyamatossága érdekében komplex ellenőrzést végez: ellenőrzi a piaci szereplők téli felkészülését, így a rendszerüzemeltetők műszaki felkészültségét, valamint az egyetemes szolgáltatók és földgázkereskedő földgáz forrásait, figyelemmel kíséri a hazai földgáztárolók töltöttségét, azaz a betárolt földgázkészleteket. 

Télen rendszeresen előrejelzést készítenek az ellátásbiztonságról, mely során több forgatókönyv szerint vizsgálják az esetlegesen bekövetkező nem várt eseményeket és azok hatásait.  

A hivatal ellenőrzi az erőművek megfelelő tüzelőanyag készletét is, amelyek biztonsági készletei kizárólag a hivatal elnökének engedélyével használhatóak fel.

Az egyetemes szolgáltatóknak speciális szabályoknak kell megfelelniük a téli felkészülés tekintetében is: rendelkezniük kell az általuk ellátott felhasználók várható fogyasztásának megfelelő, szerződésben lekötött földgázforrással vagy forrásopcióval, valamint a várható téli fogyasztás legalább 60 százalékának megfelelő földgázkészletet kell a hazai földgáztárolókban elhelyezniük - írták.

energiabiztonság fűtés egyetemes szolgáltatók földgáz
Kapcsolódó cikkek